Microsoft heeft het SwiftKey-toetsenbord opnieuw beschikbaar gesteld in de iOS App Store. Het bedrijf doet dit na geluisterd te hebben naar feedback van zijn klanten. Afgelopen zomer had Microsoft beslist om te stoppen met de ontwikkeling en ondersteuning van SwiftKey voor iOS.

Het Amerikaanse bedrijf heeft het nieuws bevestigd aan de redactie van The Verge, maar geeft verder geen details. Vishnu Nath, een topman bij Microsoft, gaf op Twitter ook blijk van het nieuws en stelde dat het ontwikkelteam achter de app nog heel wat in petto heeft. Een collega van hem bij Microsoft, Pedram Rezaei, stelde op Twitter dat er heel wat vraag was naar de SwiftKey-app en dat nog heel wat middelen uitgetrokken zouden worden om te investeren in de ontwikkeling van de SwiftKey-app.

Microsoft kondigde afgelopen zomer aan dat het zou stoppen met de ontwikkeling van SwiftKey voor iOS. De toetsenbordapp zou op 5 oktober verdwijnen uit de App Store. De Android-app kon wel nog gedownload worden en bleef ook ondersteund door het bedrijf. Microsoft gaf geen reden voor de stopzetting van de iOS-app.

Microsoft nam SwiftKey in 2016 over voor ongeveer 250 miljoen dollar. Het Britse bedrijf had kunstmatige-intelligentietechnologie ontwikkeld die het gebruikte in de gelijknamige toetsenbord-app. Dankzij die technologie kan Swiftkey voorspellen welk woord een gebruiker zou gaan typen. Het bedrijf gebruikte daarvoor neurale netwerken om de app te laten begrijpen wat woorden betekenen. Hierdoor kan SwiftKey betere suggesties doen. Microsoft zegt dat de Android-versie van het virtuele toetsenbord wel nog ondersteund wordt. De onderliggende technologie wordt ook nog steeds gebruikt in het aanraakgevoelige toetsenbord van het Windows-besturingssysteem.

SwiftKey voor iOS