Microsoft wil de virtuele Xbox Store naar smartphones brengen nadat de overname van Activision Blizzard door de CMA is goedgekeurd. Het bedrijf zegt een directe concurrent van de Google Play Store en Apple App Store te willen ontwikkelen.

De overname van Activision Blizzard zou volgens Microsoft bijdragen aan de mogelijkheid om ‘een nieuw Xbox Mobile Platform’ te ontwikkelen, zo meldt The Verge. Tot dusver houdt de Britse marktwaakhond Competition and Markets Authority de overname tegen vanwege vermeende concurrentiebelemmering.

Microsoft beargumenteert dat de overname moet helpen om de mobiele gamingmarkt te kunnen betreden, niet om een monopolie binnen de consolemarkt te krijgen. “De transactie moet Microsofts mogelijkheden betrekkende het creĂ«ren van een next-gen gamewinkel voor uiteenlopende apparaten, waaronder mobile, mogelijk maken. Dit dankzij de toevoeging van Activision Blizzards games.” In het document noemt het bedrijf onder meer Candy Crush Saga en Call of Duty: Mobile als voorbeelden van games die zouden kunnen bijdragen aan het slagen van het Xbox Mobile Platform.

Daarmee insinueert Microsoft eventueel dat de betreffende games exclusief worden om zo klanten te lokken naar de virtuele winkel, iets wat door de CMA vermoedelijk juist als belemmering van de mededinging gezien kan worden. Overigens richt de Britse marktwaakhond zich met het onderzoek juist voornamelijk op de consolegamingmarkt, een segment dat volgens Microsoft steeds minder belangrijk wordt. De onthulling van een Xbox-winkel voor smartphones moet aan dit punt bijdragen.

De plannen van Microsoft staan in het verlengde van de moeizame overname van Activision Blizzard. Recentelijk kondigde de Britse marktwaakhond CMA de tweede doortastendere fase van het onderzoek naar de overname aan. Hier is Microsoft het uiteraard niet mee eens.

Tot dusver is de Xbox Store alleen via Xbox-consoles en de pc beschikbaar