Als grote fan van Monster Hunter ga ik dit zeker een kans geven. Maar op basis van wat ik zie heb ik geen hoge verwachtingen.

Er zijn al zo veel pogingen gedaan om een graantje mee te pikken van het succes van Monster Hunter, en tot nu toe komt er niets echt in de buurt.

Of het nou Toukiden is (ook uit de schuur van Koei Tecmo), of Biomutant, of Dauntless, ze missen allemaal net dat kleine beetje samenhang wat de Monster Hunter serie zo goed maakt. Toukiden mist voor mij wat diepgang, Biomutant bleek na release een enorm lege en levenloze speelwereld te zijn, en Dauntless leek tijdens de beta/kickstarterfase wel redelijk veelbelovend qua visie, maar sinds de maker de ziel verkocht heeft aan Epic Games is het een seasonal ‘Hunt Pass’ shitshow geworden met maar zo’n 12 uur aan content, daarna heb je alles wel gezien.

Monster Hunter heeft een enorm uitgebreid en gelaagd progressiesysteem, met in de meeste games een “baby steps”-principe als het om wapens en uitrusting gaat. Sloop een Great Jaggi voor je eerste upgrade, een Qurupeco voor je tweede, Barroth voor nummer drie, Rathian voor vier en Lagiacrus voor nummer vijf. En dan ga je door naar High Rank en begint het feestje opnieuw. In sommige games heb je er dan ook nog een Master Rank bovenop met weer nieuwe uitdagingen.

Daarnaast is er vrijwel altijd een uitgebreide selectie van monsters, en is er zowel tussen de monsters en de gebieden veel contrast en variatie. Dat alles maakt de wereld ook veel meer een samenhangend geheel waardoor je minder snel door de mechanics van de game heenprikt en meer bezig bent met ‘het op subtiele wijze verkennen van het ecosysteem’.

Ik ben dus pas onder de indruk als ik diezelfde samenhang terugzie in een game waarvan vooraf al hoog van de toren geblazen wordt over “de ultieme jachtervaring”. Het spel mag dan 70 euro gaan kosten, maar dat ga ik er zeker niet voor neerleggen, en ook zeker niet bij release. Ik kan het voorlopig met Rise: Sunbreak en her en der een replay van een oudere titel voor de nostalgie nog wel even uitzingen totdat ik zelf kan beoordelen wat ik het waard vind. Wie weet ben ik door de reviews nog wel aangenaam verrast. :)