Aan de vooravond van MWC toont Motorola een concept-smartphone met oprolbaar scherm. Het apparaat heeft een pOLED-scherm dat zich om de achterkant heenkrult, dat gemotoriseerd op en neer kan schuiven.

Het conceptdevice werd ontwikkeld door Motorola’s bedrijfsonderdeel 312 Labs. Officieel heeft het geen naam, maar op de achterkant van het apparaat wordt de naam ‘Rizr’ vermeld. Opgerold heeft het een 5″-scherm met een verhouding van 15:9, wat een compact doosje oplevert. Eerdere rollable concepten zoals de OPPO X 2021 hadden vaak een landscape-formfactor, maar bij de Rizr komt het scherm verticaal omhoog. Het plastic oledscherm zit opgekruld rondom de onderkant van het apparaat, en kan gemotoriseerd omhoogschuiven tot een 6,5″-paneel met 22:9-beeldverhouding. Wat de resolutie van het scherm is vermeldt Motorola niet, maar in een handson lijkt de scherpte ongeveer gelijk aan een smartphone met Full HD-paneel. Het scherm heeft een redelijk zacht aanvoelende toplaag, die op de getoonde conceptdevices ook al wat deukjes vertoont.

Motorola noemt de Rizr ‘s werelds meest veelzijdige 5″-smartphone. Het oprolscherm maakt immers een aantal interessante gebruiksscenario’s mogelijk. Je kunt het scherm handmatig in en uitschuiven met een druk op de zijknop aan de rechterbovenkant, maar het scherm kan zich ook automatisch aanpassen op de content die op het scherm staat. Dat werkt op het getoonde conceptdevice in twee apps, Youtube en Gmail, waarbij het kijken naar een video in landscape het scherm bijvoorbeeld automatisch uitrolt.


De frontcamera zit verstopt onder de display

Doordat een deel van het scherm in opgerolde toestand aan de achterkant van het apparaat zit, kan dat deel gebruikt worden als notificatieschermpje, vergelijkbaar met het kleine voorscherm op foldables als de Motorola Razr of Samsung Galaxy Z Flip4. Je kunt het ook gebruiken als viewfinder voor de achtercamera. De Moto Rizr heeft ook een frontcamera, maar die zit goed verstopt. Het rolbare scherm kan niet alleen naar boven schuiven, maar ook een heel klein stukje naar onderen, waarmee het piepkleine cameraatje onder de display wordt onthuld. Zo heeft het scherm van de Rizr geen gaatjes of uitsparingen nodig.

Aangezien het gaat om een conceptdevice, zijn er geen verdere specificaties van de Rizr bekend. Het is ook niet duidelijk of Motorola een soortgelijk device in de toekomst wil gaan uitbrengen, en voor welke prijs.