Op Android kan ik van harte Firefox Nightly aanraden. Die is prima stabiel, en hoef je niet dagelijks te updaten, pas als je een probleem ondervindt en anders maandelijks.

Het voordeel van Nightly (behalve performance en compatibiliteit met de meeste sites) is dat je dan vrijheid hebt in addons.

Door de volgende stappen te ondernemen, voeg je een addon collectie toe met 4 addons die ik aanraad. Vervolgens toggle je zelf welke je werkelijk wil gebruiken, dan pas worden ze geïnstalleerd:

1. Menu > Settings > About Firefox Nightly > 5x op het logo tikken.
2. Menu > Custom Addon Collection. Vul dit in:
– 12722869
– androidessentials
3. Na op OK drukken zal Firefox afsluiten. Start het weer op.
4. Nu ga je via Settings > Addons en voeg je de addons uit de collectie toe.

Je hebt dan:
– UBlock Origin, een echte adblocker.
– SponsorBlock, houdt redelijk wat YouTube reclamevideos tegen en je kan helpen dit te verbeteren (het is immers een crowdsourced database).
– Bypass Paywalls, verbergt slechte Paywalls die het volledige artikel gewoon laden en vervolgens verbergen (bijv Volkskrant. Terwijl Tweakers en AD.nl wel een goede Paywall hebben, allen van zelfde bedrijf).
– Firefox Translations, werkt net als de in Chrome ingebakken Google Translate maar dan volledig lokaal op je device. Is nog in beta, daarom is het een addon. Eenmaal uit beta wordt het in Firefox gebakken.

Natuurlijk kan je met Nightly ook je eigen Firefox Sync server instellen. Ontzettend handig als je reeds een NAS/eigen server draait. En makkelijk tabs delen/sharen naar andere devices.