Dat is volkomen onrealistisch. Alternatieve vervoersmiddelen? Je bedoelt het OV, want iemand die zo dichtbij werkt dat hij met de fiets kan, die doet dat al, dat is immers veel goedkoper. Wel, ik weet niet of je recentelijk nog tijdens de spits gebruik hebt gemaakt van het OV. Ik wel. De intercities zitten hutjemutje vol. Als je niet op het beginpunt van de lijn instapt, heb je geen schijn van kans op een zitplaats. Dus, klinkt leuk, maar is niet realistisch. Het OV zit al vol, er is gewoon geen plek voor al die automobilisten.

Dichter bij je werk wonen, ja Henk Kamp maakte die opmerking ook eens toen hij nog minister was, je vraagt je werkelijk af wat voor IQ je moet hebben om minister te worden.

Ga eens na. Hoe vaak wil jij in je leven verhuizen? Ik het liefst zo weinig mogelijk. Naast gehannes met je spullen, eindeloos klussen en schilderen en kinderen die uit hun omgeving worden weggehaald, kost het ook gewoon serieus veel geld. Huizen zijn schreeuwend duur, de overdrachtsbelasting is een percentage en loopt dus ook flink op. Desondanks verhuist een Nederlander gemiddeld 1x per 10 jaar.

Vergelijk dat nu eens met hoe vaak iemand van baan wisselt. De overheid lijkt hier een beleid in te voeren. Was het 50 jaar geleden vrij normaal dat je je hele carriere bij dezelfde werkgever blijft, tegenwoordig bestaan bedrijven amper nog 10 jaar. Veel Nederlanders blijven maar 3-5 jaar bij dezelfde werkgever. Dat wordt een leuke toestand als je elke 5 jaar zou moeten verhuizen.

Tel daarbij op, dat er vaak 2 werkenden in een huis wonen. De kans is dus groot, dat als jij dichter bij je werk gaat wonen, je partner verder van het werk woont. De wereld is zoveel complexer dan 50 jaar geleden. In een wereld waarin mensen vaak van werkgever wisselen (en dat is goed! daardoor blijf je veel beter in je werk en is de kans op werkloosheid veel kleiner als je onverhoopt ontslag mocht krijgen) is het niet realistisch om achter je werk aan te verhuizen. We zullen gewoon moeten accepteren dat onze economie afhankelijk is van mobiliteit.