Nee. @kozue heeft gewoon gelijk dat het “digitale gedoe van tegenwoordig veel te vermoeiend” is. Het is idioot dat je anno nu voor het eerst in 5 eeuwen weer zelf je post op moet gaan halen. We moeten inloggen en post ophalen bij de overheid. En we moeten inloggen en post ophalen bij de bank. En we moeten inloggen en post ophalen bij de verzekering. En we moeten inloggen en post ophalen bij DUO. En we moeten dus ook inloggen en post ophalen bij dit ziekenhuis.

Dat doen ze zogenaamd omdat ze niet willen dat derden over privacygevoelige financiĆ«le en medische gegevens van burgers kunnen beschikken. Maar als ze dat niet willen, dan kunnen ze heel makkelijk OpenPGP implementeren. RFC 4880 is al 15 jaar de standaard, en zo makkelijk als encryptie in WhatsApp of Signal: Zero effort. Sterker nog, de encryptie van WhatsApp/Signal is gebaseerd op OpenPGP. Je hebt inmiddels steeds meer webmail-providers, mail-clients, mail-apps en extensies die PGP-versleutelde email kunnen (sturen en) ontvangen. Denk aan ProtonMail, Mailfence, Hushmail, StartMail, PrivateMail, SecureMyEmail, en extensies als Mailvelope en Flowcrypt. Als iemand er voor kiest om geen veilige mailbox aan te maken, dan kan je altijd nog “inloggen om je post te komen ophalen.”

Maar onder de groten bieden alleen buitenlandse techbedrijven als bijvoorbeeld Facebook, verschillende Bitcoin-exchanges en sommige buitenlandse banken het aan. De Nederlandse zorg niet. Dus moet je je mail op komen halen. Alsof je niets beters te doen hebt. Je bent misschien niet bekend met het gemak van OpenPGP @Deleon78. Onbekend maakt onbemind… maar de implementatie is zo makkelijk, zelfs lik-me-vestje WordPress blogs bieden het aan, en zijn dus verder gevorderd dan de Nederlandse zorg. Ik hoop dat je met deze aanvullende informatie voortaan iets minder zacht oordeelt. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En post die niet bezorgd kan worden.

De eis is onder andere dat je een mail kan terugtrekken. Hoe zie je dat voor je met standaard mail?

Welk incompetent politicus heeft die eis op tafel gelegd? Kan hij of zij ook aangeven hoe je een mail kan terugtrekken wanneer je net als @kozue kiest om je mail voortaan per post te ontvangen omdat dit de enige manier is om je post bezorgd te krijgen in plaats van dat je het zelf moet ophalen? De rest van de wereld mailt gewoon “je kan de vorige mail als niet verzonden beschouwen.” Dit doet me denken aan de anekdote (mythe) die het falen van gezond verstand in bureaucratie moet aantonen: NASA investeerde miljarden in de ontwikkeling van een ballpoint pen om in de ruimte te gebruiken. Roskosmos gebruikte gewoon een potlood…

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 16 september 2022 02:29]