Misschien hebben ze een fake betaling gestuurd vanaf een wallet die niet genoeg geld had?

Dat kan niet. Een betaling die niet klopt wordt door alle nodes in het netwerk simpelweg genegeerd. Dus zo’n betaling krijg je niet eens het netwerk op.

=In dat geval zie je de betaling wel in de blockchain maar krijg je natuurlijk geen bevestigingen.

In de blockchain al helemaal niet, wat er in de blockchain staat is per definitie alleen wat er bevestigd is. Jij bedoelt de memory pool, daar staan de ‘pending’ transacties die kandidaat zijn om in het volgende block te worden opgenomen.
Nou is er niet één memory pool, in principe heeft elke node zijn eigen memory pool. Maar zo’n invalide betaling (niet genoeg coins, niet je eigen coins, ongeldige signature, enz) wordt door geen een node doorgegeven. Dus die komt ook nooit in andermans memory pool.

Wat me dan wel verbaast is dat ze hetzelfde trucje 20x hebben kunnen doen. Als er in diezelfde periode 20 betalingen binnenkomen dan gaat er bij de ‘boeven’ toch ook wel een belletje rinkelen zou je zeggen. En als ze te lang wachten dan is het duidelijk wat er gebeurt.

Waar lees je die 20x?
Dat zou inderdaad wel heel dom zijn van die criminelen. Maar dat is het accepteren van unconfirmed transacties in dit geval sowieso.