Als je doelt op de twee jaar in Nederland dan klopt dit niet. Als consument heb je namelijk een wettelijk recht op een deugdelijk product. Twee jaar is daarbij helemaal niet op die manier gespecificeerd. Dit betekent dat het product de eigenschappen moet bezitten die je redelijkerwijs op grond van de koopovereenkomst kunt verwachten. Het product dat je koopt, moet goed zijn. Zo niet, dan moet de verkoper het product repareren, een nieuw product geven of het geld teruggeven. Dat is de wettelijke garantie PUNT. Behalve als de verkoper kan bewijzen dat het product door jouw schuld kapot ging of dat jij ná de wettelijke garantie van 1 jaar niet kan bewijzen dat het niet jouw schuld is dat het product stuk ging.
Een gameconsole zoals de switch is een product waarbij je een verwachte levensduur van meer dan twee jaar kunt verwachten (Al zou je misschien over de thumbsticks op de controller kunnen discussiëren). ICTwaarborg.nl geeft bij een bijv. laptop een probleemloze levensduur van 2-5 jaar. Na een x periode moet je echter wel kunnen aantonen dat jij niet de schuldige bent, zoals ik hierboven ook al aangaf. De garantie is er echter nog wel en ze horen het defecte product dan ook gewoon te repareren.
Het is jammer dat door, zoals jij ook al aangeeft, het moeilijk doen van de verkopende partij zoveel consumenten het niet meer aandurven om hun recht te halen. Helaas kost het halen van je recht via een juridische procedure geld, tijd en energie die vele daar niet voor over hebben en kopen het daarom maar af bij de verkopende partij, zoals nu bij dit reparatieabonnement en AppleCare is ook zo’n voorbeeld van het afkopen van rechten die je vaak toch al zou moeten krijgen.
De verwachte levensduur van een product
Een belangrijk aspect van wat u redelijkerwijs van een product kunt verwachten, is hoe lang het product behoort te functioneren zonder dat het gerepareerd moet worden. Dit wordt ook wel de probleemloze levensduur of de technische levensduur van een product genoemd.Het bepalen van de probleemloze levensduur van een product is een lastige zaak, omdat dit onder meer afhangt van het soort product, het merk en de prijs. Bijvoorbeeld op de website van ICTwaarborg.nl wordt de probleemloze levensduur van een desktop pc, een laptop en een harde schijf op 2 tot 5 jaar vastgesteld. Of de laptop, twee jaar dan wel vijf jaar probleemloos behoort te functioneren, zal dus afhankelijk zijn van het merk en de prijs.
Wanneer voldoet een product niet aan het conformiteitsvereiste?
Het product voldoet niet aan het conformiteitsvereiste als het niet doet wat u redelijkerwijs kunt verwachten van het product. Dit is het geval als het product:
– een verkeerd product is (bijvoorbeeld een ander soort en aantal)
– incompleet is,
– beschadigd is,
– kapot is of het met tussenpozen wel of niet doet,
– binnen de verwachte levensduur kapot gaat, of
– u er niet mee kunt doen wat door de verkoper (of in de reclame en brochure van de fabrikant) aan u is meegedeeld.
Bronnen:
https://www.juridischloke…tie/ondeugdelijk-product/
http://www.ejure.nl/2013/01/consumentenkoop-i/
Wat oudere artikelen van @Arnoud Engelfriet :
https://www.iusmentis.com/zakendoen/consumentenrecht/
https://blog.iusmentis.co…ke-garantie-conformiteit/
Note:
Kan zijn dat ik garantie en wettelijke garantie (conformiteit) door elkaar haal, dit zijn echter twee aparte begrippen. Daarnaast is er nog fabrieksgarantie (zoals bij auto’s of zonnepanelen die kan oplopen tot meer tien jaar), maar daar doel ik nu niet op gezien dat niet relevant is nu.
[Reactie gewijzigd door jdh009 op 2 juli 2022 15:24]
Recent Comments