Het is wat mij betreft dan ook echt tijd, en dat is al vaker aangegeven, dat Tweakers hier structureel bij items/nieuws/reviews/pricewatch aandacht aan gaat geven, bijvoorbeeld door ze een label of cijfer te geven gebaseerd op hoe lang ze enerzijds ondersteuning leveren, en hoe toegankelijk eerdere modellen van die fabrikant daarna vaak nog zijn voor bijvoorbeeld LineageOS of /e/os. Voor mij is het te verwachten gemak waarmee ik op den duur een custom rom kan draaien leidend bij de keuze voor een smartphone.

Het zou natuurlijk mooi zijn wanneer telefoons langer up-to-date blijven. Of dat nou via de fabrikant is, of via custom ROM. Maar zeg nou eerlijk, hoe realistisch is dat?

Stel dat tweakers (en andere websites) daar ruchtbaarheid aan gaat geven. Hoe lang blijven dergelijke fabrikanten dat dan nog ondersteunen in hun telefoons? Zeker wanneer het proces tot het draaien van een custom ROM eenvoudig is (zelf geen ervaring mee).

Het is mooi dat een telefoon 10 jaar bruikbaar en veilig blijft, maar daar heeft de fabrikant op dit moment niets aan. Die gaat dan uiteindelijk kopje onder.

Volgens mij komen de wensen van de consument en hetgeen de fabrikant kan bieden, helemaal niet overeen.

De consumenten die voor de budget- of midrange telefoons gaan, geven niets om allerlei tierelantijntjes. Die willen gewoon een telefoon voor een schappelijke prijs, die doet wat die moet doen. Het liefste doen ze ook zo lang mogelijk met hun telefoon, dus wanneer deze voorzien blijft van updates (al dan niet via custom ROM) en/of makkelijk en goedkoop te repareren is, kunnen ze het moment van een nieuwe telefoon lekker lang uitstellen. De fabrikant van een dergelijke telefoon incasseert 1 keer €200-500,- en mag dan 5-8 jaar wachten voor die klant weer een dergelijk bedrag uitgeeft.

Anderzijds heb je de consument die voor het hogere segment gaat; high-end tot ultra high-end telefoons. Die willen het nieuwste van het nieuwste, met de beste hardware of de meest exotische features. De meesten uit deze categorie doen niet langer dan 3 jaar met hun telefoon, vaak zelfs minder dan 2 jaar (afhankelijk van abonnement ook), ongeacht of hun telefoon nog updates krijgt en misschien nog wel vele jaren mee kan middels custom roms. De fabrikant van deze telefoons, incasseert elke 2 a 3 jaar €700-1300,-

Door 2e hands doorverkoop komen die toestellen ook nog in de midrange markt terecht, zodat er daar nog weer wat minder toestellen nieuw verkocht worden en die fabrikanten nog minder omzet kunnen draaien.

Budget- en midrange telefoons met langere ondersteuning duurder maken is geen oplossing, dat wil de doelgroep er niet aan uitgeven.

Ik denk dat de enige duurzame oplossing kan zijn om met een abonnementssysteem te gaan werken. Niet optioneel, maar verplicht, in heel Europa en losse toestel verkoop compleet aan banden leggen. Een budget-telefoon kost dan €50-80/jaar, midrange €100-180/jaar, high-end €220-400/jaar. Je hebt dan gegarandeerd een werkend, up-to-date toestel, binnen het prijssegment voor zolang het abonnement loopt. Je hangt er minimaal 4 jaar aan vast, wanneer je eerder een nieuw toestel wilt, betaal je een boetebedrag.

Hetzelfde kun je doen voor refurbished toestellen, waarbij de abonnementskosten de helft zijn.

Niet gekoppeld aan bel/sms/data abonnementen uiteraard.