Dat design is trouwens niet van NVIDIA, maar van PCI-SIG

Dit is onjuist. Het ontwerp is van Amphenol, in opdracht van Nvidia. PCI-SIG heeft enkel de spec voor de sense pinnen bepaald. Dit ontwerp is een voortzetting van de 12-pins die Nvidia voor Ampère gebruikte (wat op zijn beurt een Amphenol Minitek is), maar omdat ze het gestandaardiseerd wilden hebben moesten ze van PCI-SIG sense-pinnen hebben, net als bij de 6- en 8-pins stekkers. Vandaar dat het nu 12+4 is. PCI-SIG kan ze verder toch niet tegenhouden de stekker te gebruiken (kijk maar naar Ampère).

De “gewone” PCIe stekkers (6- en 8-pins) zijn ontworpen door Molex (Mini-Fit heten ze), hebben sowieso al veel ruimere marges en PCI-SIG heeft daar wél de maximums voor bepaald – en die liggen fors lager dan bij de 12VHPWR.

– 6-pin Mini-Fit: 8A per pin met 16/18 AWG, goed voor 192W met 2 12V draden*. PCI-SIG heeft dat beperkt tot 75W (39%).
– 8-pin Mini-Fit: 7A per pin met 16/18 AWG, goed voor 252W met 3 12V draden. PCI-SIG heeft dat beperkt tot 150W (59,5%).
– 12+4-pin Minitek Pwr 5.0 (12VHPWR): 9,5A per pin met 16 AWG, goed voor 684W. En dat is dan “beperkt” tot 600W (87,8%).

De veiligheidsmarges zijn om te beginnen gewoon al erg laag. Met de Mini-Fit stekkers zitten we met de gebruiks-spec (PCIe) niet eens in de buurt van hetgeen in de stekker spec staat. Vervolgens is de spec van deze Minitek stekker ook nog eens veel aggressiever dan de specs van Molex: ze laten 2,5A meer toe per pin, op meer pinnen, in ongeveer dezelfde ruimte als de 8-pin Mini-Fit stekker. Ter vergelijking, Molex heeft ook de Micro-Fit connector, die nagenoeg identiek is aan Amphenol’s Minitek (andere keying). De 12-pins versie daarvan staat slechts 5,5A toe per pin. De 12-pins versie van de Mini-Fit (ja, die bestaat gewoon) staat 6A toe. Ik zal het je nog gekker maken: Amphenol’s Minitek 3.0 (waar dit ding op gebaseerd is) staat voor een 12-pins high-current (!) variant slechts 7,5A toe met 16 AWG. Zie hier.

Wil dat zeggen dat deze stekker per definitie onveilig is? Nee, zeker niet. Dit wordt in fabrieken en dergelijke vaak zat gedaan. Maar daar zit juist het heikelpunt: dat zijn professionele toepassingen. Dit is een stekker die door jouw oma gebruikt zou moeten kunnen worden.

Voeg daar aan toe dat:
– De stekkers en headers slecht ontworpen zijn waardoor de retentie-clip nauwelijks iets doet (die zou veel beter moeten klikken)
– Nvidia vervolgens hun implementatie van de stekker laat solderen (iets wat gewoon not done is met dit soort vermogens en “beweeglijke” stekkers; vraag maar eens rond bij iemand die in de auto-, boot- of vliegtuigindustrie werkt)
– Ze duidelijk niet in de echte wereld leven, want in de meeste kasten past dit amper met die bakstenen van videokaarten die ze produceren; kijk voor de gein eens op forums en Reddit, heel veel 4090 eigenaren die het zijpaneel van hun kast laten totdat ze Cablemod’s stekker kunnen krijgen omdat het anders gewoon niet past

Het ding is weldegelijk slecht ontworpen. Het ironische is dat Amphenol net zo oud is als Molex en dat wat wij vaak “Molex” stekkers noemen (die dikke witte 4-pins met +12V en +5V) juist van Amphenol is (Mate-n-lok heet dat ding). Ze weten echt wel wat ze doen en geen van hun andere stekkers staan zo veel toe, net zoals die van Molex. Alle andere stekkers in je PC hebben ook veel grotere marges en staan lang niet zo veel stroom toe als de stekkers eigenlijk kunnen hebben.

Dus wie zou er gepusht hebben voor de huidige waarden? ;)

* kan best zijn dat je 3 +12V draden in een 6-pin ziet, maar die heeft dan ook zo’n aanhangsel om er een 8-pins van te maken. Van die 2 extra pinnen is er één een sense pin, als die niet verbonden is wordt die derde +12V draad niet gebruikt.

Edit: even voor de duidelijkheid, de 6-pins Mini-fit zou met 3 +12V pinnen maar liefst 288W mogen hebben (waar PCI-SIG dus 75W voorschrijft en we maar 2 +12V draden gebruiken), de 8-pins met 4 +12V pinnen 336W (150 volgens PCI-SIG en we gebruiken maar 3 +12 draden).

[Reactie gewijzigd door Werelds op 19 november 2022 13:11]