Nvidia stelt zijn omzetverwachting voor het afgelopen kwartaal naar beneden met 17 procent. Dat doet het bedrijf onder meer omdat zijn omzet uit gamingproducten als GeForce-gpu’s volgens de voorlopige kwartaalcijfers lager uitviel dan verwacht.

Nvidia schrijft dat de verkopen van videokaarten daalden vanwege ‘economische tegenwind’, waardoor consumenten minder uitgeven. Naast de lagere verkoop investeerde Nvidia ook in prijsbepalingsprogramma’s bij verkooppartners, om zo de prijzen van videokaarten te verlagen. Ceo Jensen Huang zegt dat het bedrijf ‘acties heeft ondernomen’ om de prijzen en voorraden aan te passen vanwege de dalende verkopen.

Al met al verwacht het bedrijf een kwartaalomzet van 6,7 miljard dollar, waar het bedrijf eerder een omzetverwachting van 8,1 miljard dollar deelde. De omzet valt hiermee 3 procent hoger dan dezelfde periode in 2021 en 19 procent lager dan het voorgaande kwartaal. De lichte omzetstijging ten opzichte van vorig jaar komt mede doordat de datacenterdivisie van het bedrijf een hoge omzetverwachting heeft. Die bedrijfstak draaide vorig kwartaal naar verwachting een recordomzet van 3,81 miljard dollar, wat 61 procent hoger is dan een jaar geleden. De gpu-ontwerper zegt ook hier dat de omzet uit de datacenterdivisie lager uitviel dan werd verwacht.

De kwartaalcijfers van het bedrijf zijn nog niet officieel. Het betreffen voorlopige schattingen die zijn gebaseerd op basis van informatie waarover het management van Nvidia momenteel beschikt. Het bedrijf publiceert zijn definitieve kwartaalcijfers op 24 augustus en houdt dan ook een teleconferentie met aandeelhouders.

Tot begin dit jaar lag de vraag naar videokaarten aanzienlijk hoger dan het aanbod, maar sinds dit voorjaar zijn de vraag- en prijsdalingen ingezet. Tweakers schreef daarover onlangs een achtergrondverhaal. Later dit jaar worden de eerste RTX 40-videokaarten verwacht. Vermoedelijk komt Nvidia eerst met een GeForce RTX 4090 en later met lager gepositioneerde modellen. Het bedrijf zou die releases verspreiden vanwege de voorraden van huidige RTX 30-videokaarten die nog bij videokaartfabrikanten en -distributeurs liggen.