Het hoofdproduct van Google is advertenties maar zonder click tracking zijn die waardeloos. Als iedereen naar Bing overstapt, wordt de data die verzameld wordt een stuk nuttelozer en stort de prijs van Google Ads in natuurlijk.

ChatGPT is geen zoekmachine, maar mensen willen geen zoekmachine. Mensen willen antwoorden op vragen. Ik zoek niet op iets om een lijst van webadressen te krijgen zoals Google me biedt; ik wil weten hoe ver het reizen is naar mijn vakantiebestemming.

De zoekaanpak van ChatGPT zoals Microsoft die lijkt toe te passen is redelijk simpel: ze pakken het ChatGPT-model, gebruiken dat om uit een vraagstelling queries te verzinnen, voeren die queries uit met hun zoekmachine, en gooien de resultaten van de zoekmachine weet in ChatGPT om de informatie op te stellen naar de vraag. Overigens gebeurt dit alleen als het netwerk van ChatGPT de nodige informatie nog mist; ChatGPT “weet” namelijk feiten zoals die op internet beschreven staan en kan de vragen net zo goed zelf beantwoorden.

Jij zult zoekmachines misschien gebruiken zoals ze origineel ontworpen zijn, maar het gros van de mensen gebruikt zoekmachines niet om websites te zoeken op basis van een aangepaste versie van PageRank. Ze zoeken informatie en stoppen direct met zoeken zodra die informatie gepresenteerd wordt. Zie daarvoor bijvoorbeeld de impact die de info box van Google heeft op verkeer naar Wikipedia.

Je vindt op internet vollop verhalen van mensen die ChatGPT gebruiken voor huiswerk in plaats van de informatie te Googlen zoals je een jaar geleden zou doen. ChatGPT produceert werkstukken in plaats van feiten en fixt meteen je grammatica voor je. In combinatie met Bing kan ChatGPT zelfs nieuwe informatie van internet verwerken op basis van het voorgetrainde model; dit gebeurt bijna real-time en lost in één klap het probleem met achterlopende trainingsdata op.

Veel mensen, ook jongeren, hebben dan ook moeite met effectief zoekmachines gebruiken; je moet je zoektermen aanpassen aan de abstracte zoektaal van je