Buiten kleding om retourneer ik vrij zelden iets. Maar ik moet ook zeggen, ik heb recent sportkleding besteld. Wat een drama is dat zeg. Ik doe mountainbiken en dan heb je in .nl een beetje dat het gebruikelijk is om in lycra te fietsen. (praktisch en nuttig) maar ik heb van truien van het werk maat M of L, zodra ik iets modieus koop moet het al XL zijn of soms XXL. Koop ik sportkleding op de mountainbike heb ik 3XL nodig. Ergo: de fabrikanten werken dit zelf in de hand, kan ik géén medelijden mee hebben, ik kan daar toch niks mee?! En de winkelier die het verkoopt mag dan best vermelden: koop 4 maten groter dan normaal. Sommige winkels doen hun best door ‘welke maat shirts heb je het meest in de kast’ als optie te geven. Leuke poging maar 9/10 keer komt dezelfde maat naar voren en past het alsnog niet.

Sinds kort besloten om maar ‘baggy’ kleding te dragen. Dat geeft al wat meer opties en ik kan wat makkelijker kleding bestellen maar webwinkels zijn een ramp hierin. Fysieke winkels bestaan hier niet voor, tenzij ik het ganse land door moet en zelfs naar Duitsland moet. Baggy kleding draagt denk ik 10-20 procent van de bikers ofzo. M.a.w kleine doelgroep, geen fysieke winkel waard (en als dat wel zo is, dan waarschijnlijk tegen premium tarieven).

Als ik dus mijn kast wil vullen met 2 sets kleding (want ik fiets 2-3 keer per week) voor najaarstemperaturen tot net onder het vriespunt heb ik dus meerdere lagen en soorten kleding nodig. Het gehannes begint al dat je functionele kleding nodig hebt. Zoek voor de lol eens wat productfoto’s op, je krijgt er meestal 2 of 3 waarvan een met een model. Ik heb niet een modellenlichaam, het is functionele kleding, rot op met je modelfoto en vaak nog een sprookje als omschrijving of geen omschrijving. Ik wil weten hoe die rits eruit ziet, hoeveel en hoe groot de zakken zijn, hoe dik is de stof, waar zit ventilatie, zitten er koordjes, zijn er siliconen grippers gebruikt enz. als je features hebt ontworpen die handig zijn, benoem ze met duidelijke close up foto’s.

Dan probleem 2: maten. Heb je na lang zoeken het type broek of jack gevonden wat je wilt, ben je achter alle voordelen gekomen (ik zoek vaak nog zelfs de fabrikant op want die site biedt meer info soms) en denk je: dit wordt hem. Helaas, hij is enkel beschikbaar in S of 3XL. Andere maten ken je niet kopen, ook niet in een backorder laten zetten. De winkels kopen volgens mij gewoon een batch in, flikkeren het online, als het niet meer leverbaar is jammer joh. Restmaatjes gaan dan in de outlet. (waar ik soms verrassend genoeg een niet-gewilde kleur van iets kan scoren)

Mijn tactiek is nu: meerdere bestellingen plaatsen bij meerdere winkels tegelijk, ik hoop altijd goed te gokken (ik trek soms 5 uur zoeken uit voor een order) en als ik dan twijfel tussen maten en er 2 of 3 koop omdat ik iets van een nieuw merk aanschaf dan weet ik: ik móet retourneren. Dus flikker dan het karretje maar vol, dan rijdt die bus ten minste maar 1x heen en 1x terug. Dit doe ik dan bij 3 of 4 winkels, geef anderhalf duizend euro uit en ja, 80% gaat retour maar ik kan dan wel thuis alles passen, proberen enz. en de postnl bezorger brengt morgen van 3 winkels een doos kleding. Rijdt hij maar 1x hierheen.

Ik doe mijn best dit zoveel mogelijk te beperken. Fysieke winkels zijn koning hierin, maar de enige winkel die ik ken is Mantel, die zit in Utrecht en da’s 100km rijden voor mij. En dan ga je erheen, is er zéér beperkt assortiment voor wat ik wil kopen, vaak niet in mijn maat en moet het alsnog opgestuurd worden.

Anyway, ik ga binnenkort de winkels maar eens wat aanschrijven om dit te voorkomen want het is voor mij ook frustratie nummer 1. Gelukkig buiten kleding eigenlijk weinig last van vaak moeten retourneren :)

[Reactie gewijzigd door Nox op 26 september 2022 00:24]