@TheVivaldi Nice catch!

Using Paint.NET or The GTK Gimp? Check again, Photodemon indahouse.

Een stuk beter dan GTK Gimp als je het mij vraagt. Belangrijke release en ik ben wel blij met .avif-support.

Photodemon 9.0 highlights include an improved user interface, new best-in-class selection tools (including support for multiple selections), support for many new image formats (AVIF, Paintshop Pro (PSP), GIMP (XCF), SVG, and more), content-aware fill, new filters and effects, and so much more.

cc @RoestVrijStaal omdat die bij de GTK Gimp goede opmerkingen had op de comment.

kent iemand een GIMP alternatief zonder GTK afhankelijkheid? Liefst gewoon in C geschreven… Het gaat mij vooral om 32 bit RGB weergave en met basic fotobewerking features zoals rotate, resize, save & zoom? Cinepaint komt nog het dichtste bij, met GTK1 & maar 9mb gezipt. Ik vindt 208mb nogal overdreven namelijk.

IrfanView, mijn viewer voor zonder bewerkingen, is 5mb, en die support nog meer formats ook. Verder ken ik enkel Paint.NET, maar dat heeft .NET zelfs nodig. Flash/Shockwave support en die JAVA rommel hoef ik ook niet. Eigenlijk voor alle bloat en .dll’s in het algemeen, en voor de powershell, .NET en JAVA runtimes in het bijzonder.

En ik vermoed dat je eerdere ervaringen met GIMP installeren had, uit de tijd dat de Windows installers van GTK (~200mb) en GIMP (~20mb) nog niet gebundeld waren

En dat bundelen van die installer is ook een strategie die bij xnview in meerdere eindproducten resulteerde.

Efficiƫntie is de goal. En usability & maintainability. Ik wil dat mijn software compatible is. Idd, die installers zijn een terugkerend probleem en dat geldt ook voor de build-tools. Vandaar mijn voorkeur voor C omdat dat minder werk is om de software veiliger te maken.

Vandaar ook dat ik specifiek naar die functies informeer; naast windowing zijn dat de basisbewerkingen om compatibiliteit tussen formats te behouden.

@VisionMaster & @halla

GTK is C plus een heleboel boilerplate om het een beetje OO te laten lijken. Bovenop GTK is GTK–, dat is C++, maar GIMP gebruikt dat niet. Inkscape wel.

In mijn ogen is Inkscape het enige bijna volwaardige alternatief voor Adobe Photoshop (Illustrator, weet ik veel hoe die producten heetten). En tov het 1.8GB grootte Photoshop, is Inkscape met “maar” ~270MB een stuk schappelijker met je schaarse resources.

Dit alles draagt bij aan een minimalistisch, portable userspace. Vooral op de framebuffer valt er nog veel winst te behalen, zeker als efficiƫntie het doel is.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 12 september 2022 21:42]