De Nederlandse politie heeft in januari drie mannen gearresteerd die ervan verdacht worden middels hacking de persoonsgegevens van honderden miljoenen mensen te hebben gestolen. “Van iedere Nederlander zit er wel iets bij,” is het vermoeden van de politie.

Het gaat om een 21-jarige man uit Zandvoort, een 21-jarige man uit Rotterdam en een 18-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, zo stelt de politie. Ze zouden bedrijven gehackt hebben en hun doelwitten daarna gechanteerd hebben, ook buiten Nederland. Zeker een slachtoffer heeft 700.000 euro losgeld betaald, maar volgens de politie werd in veel gevallen ook na betaling de buitgemaakte data alsnog online te koop aangeboden.

Tot nu toe zijn in Nederland ‘tientallen’ bedrijven en organisaties in beeld als potentiële slachtoffers van de verdachten. In totaal gaat het om ‘duizenden databases met daarin informatie van honderden miljoenen mensen’, zegt een bij het onderzoek betrokken persoon tegen RTL. Volgens de politie zitten in de databases gegevens als namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata, bankrekeningnummers, creditcardnummers, wachtwoorden, kentekens, BSN’s, paspoortgegevens en meer.

De Zandvoorter is de hoofdverdachte, schrijft RTL. De politie vond bij een inval in zijn huis 550.000 euro aan bitcoins en een schoenendoos met 45.000 euro aan contant geld erin. Hij zou voor 2,5 miljoen euro aan bitcoins al witgewassen hebben. Voor dit onderzoek werkte het cybercrimeteam van de Nederlandse politie samen met ‘andere politie-eenheden en diverse internationale opsporingsdiensten’. Het onderzoek liep sinds maart 2021.