Interessant. Hun CEO, Tony Stubblebine, was een tijdje terug al op Mastodon aan het rondvragen naar hoe mensen denken over een long-form platform op ActivityPub / fediverse. Een terechte vraag, gezien Mastodon zo’n beetje het gezicht van de fediverse geworden is. Het is vooral een cultureel vraagstuk; niet zozeer technisch, alhoewel er voldoende techniek voorbijkomt in de antwoorden. Grappig ook om te zien mensen in die thread op Mastodon ook refereren aan de short-form vs long-form afweging die ooit rondom RSS speelde.

Technisch gezien is het overigens mogelijk; waar Mastodon vooral het “Note” type gebruikt om mensen te laten posten, ondersteunt het ook het w3c ActivityStreams “Article” type.

Toch blijkt uit deze aankondiging van Medium dat ze juist inzetten op het uitbreiden van hun portfolio: Medium is voor “medium-form”, en via Mastodon gaan ze ook de “short-form” ondersteunen.

Dat ze ook “sign up with Medium” aanbieden op hun Mastodon instance, is daarbij wel noemenswaardig. Dat gaan we wel meer zien, verwacht ik, in het kader van community building. Je ziet dat bij Vivaldi bijv ook: daar kun je met je Vivaldi account meteen inloggen.

Je ziet gaandeweg dat de fediverse de rol van Disqus, RSS en nieuwsbrieven kan vervullen. Dat vind ik ook interessanter dan of Mastodon nou Twitter kan en/of moet vervangen.