Net even gekeken bij de sites van de grote namen. Zodra je een onbeperkt abonnement bekijkt lijkt die FUP wel op waarden te liggen die je met een gezin niet zomaar haalt. Op de sites staan getallen zo rond de 3TB per maand, daarna lage snelheid (dus niet offline).

Dat niet offline of niet moeten bijbetalen zou ikzelf heel belangrijk vinden: die snelheidsverlaging na een FUP, die snap ik dan wel.

Ik tel even als je intensief thuiswerkt (teams), best wat (simultaan) IPTV-streamed, wat IoT spul hebt (continue cloud communicatie), een gemiddelde IP-bewakingscamera in de cloud zet en redelijk wat apps op laten we zeggen 3 mobiles/iPad’s hebt (updates vreten best wat op die dingen elke dag weer), mijn inziens haal je dan ongeveer de 500gb-750gb per maand. Dat is nog 4x lager dan de FUP.

Het is imho noemenswaardig dat de FUP beschreven staat en niet vaag is. Want tot vandaag wist ik niet wat eigenlijk bijzonder hoog was. Na die FUP te hebben gezien weet ik wat een normaal verbruik is.

Enige jammere is dat ik niet meteen zag dat je eventueel een hoger abonnement kunt kopen met hogere FUPs. Ik kan mij best voorstellen dat als je weet dat je 3TB gaat verstoken je eentje met een FUP van 10TB wilt hebben, maar dat je dan ook wel iets meer wilt betalen voor bv. minder overboekfactoren etc.

En dan terug naar de 150GB voor een basis, die is wel krap zodra je iets met video gaat doen (dus ook voor je werk met teams). We zouden als app programmeurs daar wel beter rekening mee kunnen gaan houden, want zuinig op dataverkeer lijken de meeste apps en sites niet te zijn. Zo mis ik in teams bijvoorbeeld een optie om wel video te krijgen van collega’s, maar de resolutie van niet sprekenden gewoon laag te hebben (die bekijk je toch niet), ik noem maar wat.