Dat is hoe men is binnengekomen. Dat zegt niets over de schade:

Riot Games gaf geen extra details vrij over de werkwijze van de hackers of de impact van de aanval,

@Joao suggereert (zonder onderbouwing) dat de schade groot genoeg is, dat het invloed kan hebben om de veiligheid van kernel drivers die door anti-cheat oplossingen gebruikt worden.

In vroegere tijden (eind jaren 90, begin jaren 2000) hadden wij ook anti-cheatoplossingen die enkel in user-space leefden. De rest van anti-cheat werd crowdsourced afgedwongen (d.m.v. community servers en bans). Je had dus af en toe een cheater, maar was daar zo weer vanaf. Ook had je af en toe een serveradmin die zijn macht misbruikte, maar dan zocht je simpelweg een andere server op. Het vereiste meer volwassenheid van spelers, maar gaf voor mijn gevoel (als speler en, in die tijd, amateur serverbeheerder) een bevredigender resultaat.

Tegenwoordig wordt met name geleund op spelontwikkelaars/-uitgevers als dienstverleners om een zo ‘schoon’ mogelijk ervaring op te leveren. Community servers bestaan immers voor de meeste* spellen niet meer (onder andere om geplande veroudering te ondersteunen). Voor die ‘schone’ ervaring wordt gegrepen naar het machtigste wapen, en dat is anti-cheat op kernelniveau. Dat dat potentieel onveilig is voor spelers en mogelijk niet-cheatende spelers buitenspel zet, is nevenschade die het bedrijf niet voelt op de jaarrekening.

* Meeste = met name AAA producties. Kleinere ontwikkelaars en daarmee kleinere multiplayer spellen leunen vaker op community servers. Dat betreft uiteraard minder spelers, en is daarom ook minder bekend.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 januari 2023 11:59]