Zoals ik het lees:
Je gaat aan de slag om met rufus een opstartbare pendrive te maken. Rufus gebruikt daarvoor word een generiek disk image (ook wel bekend als ‘een ISO'”) van Windows.

Bij eerdere versies van Rufus, resulteerde dat in een pendrive waar je de gehele installatie procudure van Microsoft moest doorlopen. Deze nieuwe versie van Rufus neemt het instellen van een gebruikers account bijna helemaal weg. Er zit dus al een nieuw gebruikersaccount met dezelfde naam als het gebruikersaccount waarmee je Rufus opstartte om de opstartbare pendrive te maken.

Het enige wat na het installeren van Windows met die pendrive nog moet gebeuren is het instellen van een nieuw wachtwoord voor dat gebruikersaccount. Ook de taal en regio instellingen van dat account zijn vastgelegd in de image op de pendrive.

Scheelt toch weer wat werk bij een herinstallatie. Het kan echter alleen maar een lokaal account zijn. Dat klinkt mijzelf geweldig in de oren, maar er zijn ook genoeg mensen die met alle geweld een Microsoft gebruikersaccount willen. Dat gaat een stuk moeilijker, want Microsoft staat toegang tot account verificatie niet toe aan een applicatie als Rufus. Deze kan dus alleen maar lokale accounts aanmaken. Deze zijn naderhand wel te koppelen aan een Microsoft gebruikersaccount, maar dat vereist dan wel een extra stap.

Voor mezelf, vind het dus geweldig dat het een lokaal gebruikersaccount is. Niet meer op slinkse wijze te hoeven handelen, omdat Microsoft de keuze tussen een lokaal account en een Microsoft account praktisch uit de Windows installatie procedure heeft gesloopt. En ja, ik ben bekend met de F10 truuk om dit te omzeilen, maar dat valt bij mij onder slinkse wijze.

Gebruiker heeft betaald voor de Microsoft licentie? Dan moet Microsoft ook niet moeilijk doen over een optie tijdens de Windows installatie procedure. Mijn mening, waarvan ik denk dat deze schappelijk is naar de gebruiker. Microsoft heeft daarover dus een geheel afwijkende mening, en willen de gebruiker zoveel mogelijk geld uit de beurs kloppen door hem/haar voor alles een apart abonnement aan te smeren.

De reden achter de mening van Microsoft: ‘de gemiddelde eindgebruiker is zo dom, wij zullen hem/haar wel tegen hunzelf en anderen beschermen’. Klinkklare onzin. Toegegeven, er zijn genoeg gebruikers met “start-problemen”, maar deze krijgen het op een gegeven moment echt wel door hoe Windows werkt. Maar nee, volgens Microsoft dienen alle gebruikers maar over 1 kam te worden gesmeerd. En het gros van de nieuwe lichting IT’ers volgt Microsoft’s mantra blind en zonder enige twijfel.

Alle gebruikers dom houden, daar schiet alleen Microsoft met al hun maandelijkse abonnementjes wat mee op.