Heel bizar, want ik merk bij het overlezen dat ik bij zo goed als elk punt de omgekeerde ervaring heb. En dat is dan gebaseerd op een S20FE, die wellicht nog iets trager is in de meeste dingen dan een S22+.

Gestures werken bij mij sinds dag 1 perfect, zelfs nog op Android 9 toen ze (alweer) eerder in OneUI zaten dan in Android 10 standaard. Ik heb op mijn S9+ nog enkele maanden Samsung Experience op Android 8 meegemaakt, de sprong naar One UI op Android 9 was dan echt wel gigantisch in positieve zin.

De transities kunnen uit de doos inderdaad wat stroperig aanvoelen, maar dit kan snel opgelost worden door de Developer Options te unlocken (klinkt eng, maar is 7x op iets welbepaalds tikken en je krijgt er gewoon een instellingenmenu bij) en de drie animatie-instellingen op 0.5x te zetten. Daardoor gaan de overgangen letterlijk 2x zo snel. Op de S9+ kwam ik daardoor wel eens een zwart scherm tegen dat nog niet was geladen bij het einde van een overgang, bij de S20FE nog nooit gehad. Trouwens een optie die ik op ELKE Android-telefoon aanraad.

De notificatie-toggle vind ik juist een van Samsungs sterkere punten, met een drie-weg keuze tussen “geluid+trillen” – “enkel trillen” – “Niks hoorbaar (enkel visueel)”. Als je helemaal geen meldingen (ook niet visueel) wilt heb je dan nog de optie Niet Storen. Na de slider van OnePlus vind ik dit veruit een van de beste en duidelijkste systemen van alle Androids.

Hier nog nooit problemen gehad met de auto-updates via de Galaxy Store, al probeer ik wel zoveel mogelijk via Play Store of F-Droid te doen. Zal wel van de apps afhangen zeker.

Daarbij moet ik wel toegeven dat ik nogal een Samsung-fan blijk te zijn, misschien omdat de overgang van Symbian – Windows Phone – Samsung Android zo natuurlijk voelde. Nu ze ook begonnen zijn met dingen als de micro-sd weg te laten wordt dit wellicht mijn laatste Samsung (wie kan er nu in godsnaam met minder dan 1Tb opslag op zijn smartphone? :+), maar vaak vind ik de Samsung-versie van bepaalde apps echt veel beter dan de standaard. Hun Internet Browser installeer ik zelfs op niet Samsung-phones, hun kalender app mis ik elke keer bij gebruik van bv. Google Calendar en was het niet van Google Messages Web en de recente RCS-implenentatie geweest zou ik zelfs hun SMS-app verkiezen. Blijkbaar “klikt” het bij mij gewoon.

N=1 zeker? :Y)