De vrieskist is het enige apparaat dat energie-zuinig is. Koude luch blijft daar namelijk in hangen en hoeft de kist niet steeds opnieuw te worden gekoeld, zodra de deur van een koelkast ook maar even opengaat.

Een koelkast is dus per definitie niet energie-zuinig. Kan je nog zoveel A’s en plus tekens op de sticker zetten, het ontwerpconcept is ongeschikt.

Nou is glas niet bepaald een goede warmte-isolator, maar er valt wel wat te zeggen over een koelkast met een doorzichtige glazen deur. Dan hoeft de deur namelijk veel minder vaak open en weet je toch hoe het met de voorraden in de koelkast is gesteld.

Overdag heb je zelfs geen verlichting in zo’n doorzichtige koelkast nodig om te zien wat er in zit. Makkelijker te produceren, minder dure materialen voor nodig en je bent niet van de cloud afhankelijk met een doorzichtige koelkast en/of vrieskist.

Nou is het op zich wel makkelijk dat als je een recept in digitale vorm hebt ontvangen, jij je koelkast kan “vragen” of er genoeg in de koelkast/vrieskist zit om dat recept uit te voeren. Of dat jij je koelkast kan vragen welke recepten er mogelijk zijn met wat er in de koelkast/vrieskist aanwezig is.

Maar daar heb je in principe geen app of beeldscherm voor nodig. Een administratie bijhouden van wat er in- en uitgaat is het enige. Maar dat is voor 95% van de bevolking teveel moeite. Ik hoor daar zelf ook bij, ben zelf ook te lam om dat te doen.

Nou kan je stellen dat meerdere cameras in een koelkast gemonteerd zouden kunnen worden, en dat je via AI kan bepalen wat en hoeveel ervan in je koelkast/vrieskist zit. Fotos daarvan zouden naar je telefoon/tablet/laptop/desktop kunnen worden gestuurd, zodat je geen glazen deur/deksel nodig hebt. Home-Assistant of soortgelijke software zou daar uitstekend mee kunnen helpen en je hebt nog steeds geen (Samsung-)cloud of beeldscherm op je koelkast/vrieskist nodig.

En als je dan toch je Home-Assistant aan het internet koppelt, dan zou je de AI ook kunnen vragen in welke winkel de missende ingredienten het goedkoopst zijn en daar online te bestellen of een boodschappenlijstje stuurt naar de desbetreffende telefoon. Of je dat dan zelf bij elkaar sprokkelt in de winkel, een medewerker in de winkel alles voor je verzamelt en dat je het zelf ophaalt bij die winkel of laat bezorgen, dan laat ik dan maar over aan de lezer.

De mate waarin de Cloud je werkelijk van dienst kan zijn bij het vullen van je koelkast/vrieskist is beperkt. Maar deze features maken jou en/of je huishouden wel afhankelijk van Samsung en hoe lang zij deze koelkast ondersteunen, c.q. willen dat jij een nieuwe aanschaft. Daarnaast is het ook nog eens zo dat zij die informatie over hoe, wat en wanneer je/je huishouden eet kunnen gebruiken voor een nog completer metaprofiel en dat doorverkopen aan verzekeringsmaatschappijen die jouw premie(s) daarop aanpassen.

Bovenstaande zou allemaal niet zo erg zijn als je er van uit zou kunnen gaan dat Samsung je vriend is. Maar het is een koud, calculerend bedrijf dat zoveel mogelijk winst wil maken. Kun je Samsung op zich niet kwalijk nemen, een bedrijf is tenslotte een bedrijf. Maar hoe ze op deze manier je leven binnen dringen terwijl dat in essentie niet nodig is.

Het systeem dat ik in deze post beschrijf kan in principe ook in je oude(re), maar nog prima functionerende koelkast worden geplaatst (of gebouwd als je heel handig bent en weet wat je doet).