Nee, die deden iets veel smerigers. Thermal throttling is heel normaal. Zeker in zo’n kleine omgeving als in een telefoon. Laptops throttlen ook. Voor een CPU in een mobiel apparaat is het ook geen gek idee, want de meeste load duurt toch maar heel kort, niet lang genoeg om the throttlen.

Waar veel merken waaronder Samsung door de mand vielen was dat ze in benchmarks de SoC maximaal lieten werken en in apps de boel kunstmatig beperken. Dat is bij Apple niet zo, het gedrag van de hardware is niet anders bij benchmarks of apps/spellen. Al is dat door de opzet van iOS weer niet te bewijzen. Zo vind ik Safari erg langzaam aanvoelen voor de hardware, zeker ten opzichte van de concurrentie, maar er valt niet makkelijk te bewijzen of dat door de configuratie van Safari komt of door bewuste throttling van de SoC.

Mijn punt is overigens ook niet dat Apple slecht bezig is, maar meer dat vergelijkingen vaak scheef zijn en niet het hele verhaal vertellen en dat de dingen die Apple met hardware doet ook niet gratis zijn. Het kost ze veel hitte en ze hebben veel grotere chips qua oppervlakte en aantal transistors dan de concurrentie. Dat is ook waarom Apple bij de iphone 14 de dure nieuwe socs, die voor hun veel duurder zijn geworden om te maken door het formaat, alleen wil invoeren in hun duurste toestellen. Het begint hun ‘beperkte’ winst teveel te drukken vermoed ik.

Ik mis altijd een beetje nuance als mensen weer ergens massaal lyrisch over doen.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 26 augustus 2022 21:45]