Ik ben daar ook benieuwd naar. Toen de PS4 Pro / Xbox One X uitkwamen spraken de consolemakers volgens mij alsof deze “tussenstap-strategie” de nieuwe normaal zou worden. Maar tegelijk was het uitbrengen daarvan vooral een manier om het verschil met de pc wat in te halen zonder een geheel nieuwe generatie te starten. Oftewel om alvast een beetje mee te doen in 4K, HDR en wat andere vernieuwingen. Een voordeel voor de gamer was grote compatibility van games en accessoires tussen PS4 en PS4 Pro, maar de PS5 is ook heel compatible dus een generatie-overgang werkt sowieso al niet meer zoals die van de PS3 naar 4 bijvoorbeeld. De PS4 Pro kan best een keuze zijn geweest die maar één keer goed uitkwam in de specifieke stand van zaken toen.

4K werd pas meer realistisch haalbaar geworden op de PS5 en zelfs dan natuurlijk geen volledige 4K60/120 mét de mooiste beelden van nu. Een pc van nu haalt dat maar amper zoals je aangeeft.

De kracht van de PS5 lijkt me echter wel genoeg om nog best wat jaren een goede speelbaarheid op te leveren. Met waar nodig wat hulp van checkerboard rendering, 40 fps VRR of andere performance-modus, en met langzaam een beperkte achterstand t.o.v. het allerhoogst haalbare qua grafische pracht. Tot op zekere hoogte is dat geen probleem want een console is vrij schappelijk geprijsd en eerdere consoles waren in de latere jaren van hun generatie ook niet meer het allerbeste. Zolang de games redelijk meekomen en de consoles blijven verkopen, kan een generatie 4, 6 of zelfs 8-10 jaar duren.

Als ik moest gokken, zou ik zeggen dat er “gewoon” een PS6 komt, grofweg op 6-8 jaar na release van de PS5. Games ontwikkelen kost nu meer tijd, waardoor een console-generatie van 3-6 jaar nogal kort zou zijn. Game-devs zouden dan maar 1 of 2 games kunnen uitbrengen voordat de volgende er alweer is. Een hypothetische PS6 kan ook compatible zijn qua games en/of accessoires, wat we ook zagen bij PS5. Dus voor compatibility hoeft het niet veel meer uit te maken of het een halve of hele stap wordt.

Sony wil geld verdienen, maar ze verdienen toch meer aan de gameverkopen en services dan aan de hardware. Dus ik verwacht geen snelle vervanging van de huidige consoles. Maar we gaan het zien.