Onbemand betekent gewoon “zonder menselijke bestuurders/inzittenden”.
Het betekent niet ‘zonder mannelijke menselijke bestuurders/inzittenden”.

Ja, van origine had het die 2 betekenissen tegelijkertijd omdat bemanning van voertuigen grotendeels uit mannen bestond (en dit is in vele beroepen nog steeds zo), maar de veronderstelling dat bemanning enkel en alleen op mannelijke mensen doelt is iets dat compleet verzonnen is door mensen die niks beters te doen hebben in hun leven dan beledigd te zijn door elk woord wat ook maar enige associatie heeft met een in hun optiek racistisch/seksistisch/discriminerend verleden.

Ik ben niet racistisch. Ik groeide op in een tijd dat zwarte piet en negerzoenen gewoon normale termen waren. “waarom is zwarte piet zwart?” “vanwege het roet van de schoorsteen”. Er is mij nooit als kind iets verteld over het idee dat zwarte piet wellicht historisch gezien zwart was omdat het een donkergekleurde slaaf was of zo, en ik heb ook nooit het absurde verband gelegd dat zwarte mensen onderdanig zouden zijn aan blanke mensen toevallig omdat sinterklaas blank was en zwarte piet zwart. Het was, hoe je het ook wend of keert, dus gewoon geen issue.
De enige reden dat het tot een issue gedoopt is kwam omdat ‘professionele slachtoffers’ altijd actief op zoek zijn naar iets om slachtoffer van te zijn. En omdat we het vandaag de dag zó goed hebben wordt dit soort mensen het daglicht geduld en omdat men zo verveeld is word naar dit soort mensen geluisterd door allerhande volk dat niks beters te doen heeft.

Doneren aan een goed doel dat waterputten of scholen in Afrika bouwd? nahhh, laat ik een tweet liken dat zwarte piet en negerzoenen verbannen moeten worden! Dáár gaan we de wereld mee beteren!

Afin, je moet termen zoals dit niet letterlijk interpreteren. Vaak heeft de letterlijke interpretatie wel een historische significantie, zoals ook hier het geval, maar is het hedendaags gebruik losstaand.
Als je élk woord in de Nederlandse (of welke taal dan ook) zó gaat bekritiseren voor inconsistentie tussen de subwoorden waaruit ze zijn opgebouwd en de betekenis van het samengevoegde woord, dan kunnen we net zo goed stoppen met taalgebruik. En, laten we wel wezen, die mensen die klaagden over bemanning of bemand wisten donders goed dat het zowel mannelijke als vrouwelijke bemanningsleden omhelsde… dus ik snap niet helemaal waarom jij nou net doet alsof het nu ineens een andere betekenis heeft gekregen. Voor mij, en voor volgens mij meer dan 95% van de mensen, betekent het gewoon nog steeds zowel vrouwen als mannen.. en zullen zij, net als ik, vreemd en verontwaardigd opkijken wanneer je de term ‘bemenst’ gebruikt.

Taal is iets wat organisch groeit en evolueert. Je kunt het niet forceren. Taal is een tool voor interactie met andere mensen. Als 95% van die andere mensen de term die jij gebruikt niet begrijpen of ze verward erdoor raken, dan is het géén goed woord om te gebruiken. Vergeet niet, ondanks het feit dat media en publieke personen vaak zo progressief/PC mogelijk hun publieke uitingen vormgeven, het gros van het volk vind al deze PC/woke zaken onnozel.

Getuige het feit dat deze reactiesectie vol staat met discussie omtrent het gebruik van het woord ‘onbemenst’ (wat door mijn spellcheck niet als valide woord herkent wordt overigens :P ) en dus onnodige afleiding heeft veroorzaakt t.o.v. het topic van dit nieuwsartikel, moge duidelijk zijn dat het een slechte keuze was van de auteur om dit woord te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 11 december 2022 21:54]