Met 1 TB kun dagelijks 5 uur lang Netflix in UHD kijken, dat lijkt me wel voldoende.

Waar je vanuit gaat dat een familie maar 1 gebruiker heeft. Moeder kijkt naar haar fav serie, later kijken moeder en vader naar een film. Je zit direct al aan 2.5 uur aan data gebruik. De teen dochter zit te stream chatten met haar vrienden over de zoveelste whatever, zoontje zit film te kijken of te online gamen (wat ook best wat data kan versturen). Laat staan game download of updates.

Ik heb een hekel aan de mensen dat afkomen met “dat lijkt me wel voldoende” want je spreekt enkel vanuit een theoretisch gebruik. Toen ik opgroeide, was er een bedrijf dat 10GB aanbood (we spreken van 20+ jaar geleden) als voldoende. En ja, dat was voldoende voor 99%, tot het jaar erna er meer dat kwam op het net en toen was dat maar voldoende voor 90%. En dan. En daar zat je nog met dat limiet. En dan kwam de optie om bij te betalen per 1GB. En dat verhaalt bleef zo doorlopen.

1TB kan NU genoeg zijn voor bepaalde families, maar wat 2 jaar van nu als 1440P of 4K aan popularity groeit? Wat als de volgende youtube/whatever ineens afikomen als dienst met whatever dat veel data gebruikt. Internet data gebruik volgt een enorme expansie curve.

En dan spreken we nog niet, dat de dienst verkocht word als ongelimiteerd (met FUP in de kleine letters). Je hebt zojuist $599 betaald voor de reciever, je zit vast aan de dienst. En nu draait de dienst de kraan dicht, …Ik heb altijd al een hekel gehad aan mensen dat zo een gedrag goedkeuren want het is niet hun probleem.

Zal me niet verbazen dat als er meer en meer mensen starlink gebruiken, dat de dienst zal kraken onder hun eigen success en ze de kraan meer en meer dichtdraaien. Als iemand dat dit patroon al meerdere keren gezien heeft, zie ik weer een herhaling van de geschiedenis afkomen. En dat is niet goed voor de eindklanten.

Excuses maken van “voldoende” is gewoon zo een bedrijven de vrije hand geven want als niet genoeg mensen klagen, kan de volgende beperking even makkelijk komen (en mag je meer betalen voor die te omzeilen). Ik raad mensen eens aan om de Tesla verdien model te bekijken en hoe ze links en rechts geld uit mensen hun zakken halen.