Je zegt dat er dan wel een andere beschikbaar is bij een storing. Maar hoe komt het dan dat @Asitis niet kon werken en gamen? Ergens gaat er dan toch iets niet lekker, cloud of niet.

Toen ik linux serverbeheerder was op een hogeschool hadden wij intern twee locaties in twee verschillende steden. Viel de ene plat dan werd er vanzelf een verbinding gemaakt met de ander en vice versa.

En toen bedacht een of andere hoge pief dat we allemaal de cloud in moesten. Want dat was hip. Meneer was over gehaald door een niet nader te noemen multinational welke 99.99% uptime per jaar garandeerde. Werkelijk alles moest over. Alles waar we jaren voor hadden gewerkt kon afgebroken worden en verhuisd naar de cloud.

Uiteraard ging ik hier tegenin, want wat dat betreft ben ik van de oude (achterdochtige) stempel. Ik bekijk altijd alles met argus ogen maar vooral ook privacy minded. Want echt alles, en dan met name studenten dossiers en persoonlijke data werd in een klap overhandigd aan deze multinational.

Afijn, ik dwaal weer af, sorry. Terug naar de beloftes. Binnen een paar maanden werd de 99.99% uptime belofte al verbroken. Al een paar keer kwam men smorgens op locatie en kon men niet inloggen, mail was niet bereikbaar en onze vertrouwde reroute naar een andere locatie was er ook niet meer. We moesten maar afwachten wanneer alles weer online kwam.

Dus van de 8760 uren in een jaar moeten ze 8759 uren online te bereiken zijn. Na een paar maanden waren we al zeker 20 uur offline tijdens kantoortijden (dus de uren in de nacht niet meegerekend) en als je daarvan afhankelijk bent vanwege lessen, inlogprocedures, mail, dns etc. etc. dan snap je dus dat ik niet anders kon zeggen dan Told you so.

Ik werk er allang niet meer. Vanwege een andere reden. Maar hoe makkelijk hoge ‘piefen’ over te halen zijn door beloftes van dit soort multinationals deed mij al vermoeden dat meer van dit soort problemen in de toekomst vaker voorbij komen.

We geven veel te makkelijk de controle over terwijl we het zo goed voor elkaar hadden qua serverbeheer op locqtie. Want een downtime als met de cloud hebben wij nog nooit gehad omdat onze failover policy goed in elkaar zat.

[Reactie gewijzigd door Yzord op 20 juli 2022 04:18]