Legitiem argument, maar je mist enorm veel onderbouwing. Je vernoemt de periodes met de bijbehorende presidenten niet bijvoorbeeld. Ik had verwezen naar de oorlog in Vietnam onder LBJ, die het simpelweg niet wilde opgeven simpelweg door zijn ego (wilde niet als de eerste president de geschiedenis in gaan die een oorlog verloor). Of de Irak oorlog onder Bush II, wat een ronduit schandaal was, en nog dom ook (Iraq is voor de helft een vazalstaat van Iran geworden).

Had je bijvoorbeeld Cuba onder Kennedy gezegd, dan zou ik hebben gezegd dat het begrijpelijk van de VS was om het Castro regime te proberen te destabiliseren. Niemand wilt een vijandige buur naast zich hebben die kernwapens op je richt.

Dat allemaal gezegd, wat heeft de wereld dan gehad aan de VS als wereldmacht?

Nou voor ons Nederlanders en Belgen (en andere West-Europeanen), geldt dat de VS ons heeft geholpen met het Marshallplan. Heeft dat enorm veel uitgemaakt? Ja, daar hebben we nog steeds bijna onze hele welvaart aan te danken. Hoe weten wij dat? Omdat nog steeds tot de dag van vandaag, het gemiddelde salaris en levensverwachting hoger is in West-Duitsland dan in Oost-Duitsland. Want West-Duitsland kreeg wel steun; Oost-Duitsland natuurlijk tijdens de Koude Oorlog niet.

Was deze economische steun volledig nobel? Natuurlijk konden de Amerikanen er ook van profiteren, doordat als wij het beter hadden, wij Amerikaanse goederen konden kopen. Maar ook een zakelijke keuze kan nog steeds nobele randjes hebben, want aan het eind van de dag, waren het nog altijd Amerikaanse soldaten die bereid waren om hun levens op te geven om dit soort plannen te verdedigen.

Marshallhulp heeft er ook voor gezorgd dat Nederland gedwongen werd om ‘Nederlands’-Indië volledig op te geven. Hebben wij moeten doen, direct onder druk van de VS, anders werd de economische steun stilgelegd. En wij waren zelfs een bondgenoot, terwijl Indonesië dat niet was.

Hoe heeft de Rotterdamse haven en onze logistieke sector zo groot kunnen worden? Rust op zee, door de Amerikaanse marine.

Wat houdt de Russen tegen? Voornamelijk HIMARS met samenwerking met de intelligence networks van de VS. De Duitsers hebben zelfs onlangs hun steun moeten afzwakken! En laat me niet lachen wat NL en BE naar Oekraïne sturen.

De VS heeft altijd bij verre het grootste aandeel gehad in het hele NAVO budget. De alliantie die er voor heeft gezorgd dat geen enkel lid, sinds de oprichting daarvan, onder vuur is genomen door een vijand.

Ja de VS heeft ook enorm veel foute dingen gedaan. Niemand ontkent dat. Maar misschien moeten wij eens wat meer leren van Vietnam.Vietnam is een steeds sterker wordende partner van de VS. Als Vietnam de waarde van de VS erkent. Wordt het dan voor ons niet eens tijd om credits te geven where credits are due?

Je mag zeiken over de fouten die de VS heeft gedaan. Maar je mag ook dankbaar zijn over de bescherming die ze je nog steeds bieden. Het een sluit het andere niet uit.

En @Fluttershy.

[Reactie gewijzigd door Z100 op 9 januari 2023 21:47]