Google doet maar net hetzelfde als al de rest. Ze vragen toestemming en plaatsen 2 knoppen, 1 die duidelijk is en in het oog springt om alles te accepteren en eentje die ernaast (of eronder) staat en zo neutraal mogelijk is. Deze knop brengt je dan naar een menu waar je alles kan instellen zoals je wil.

De gemiddelde gebruiker zal echter zonder goed te lezen wat er staat op de knop klikken die in het oog springt (want daar zijn onze hersenen op getraind, de opvallende knop is een actie, de neutrale is net de actie annuleren, zie maar naar de knoppen onder het input veld voor de reacties, “plaats reactie” in een grote blauwe knop, “annuleren” is gewoon een tekst linkje) en zo akkoord gaan met alles zonder het goed en wel te beseffen.

Alles is tegenwoordig dan wel opt in, maar voor 99% van de gebruikers heeft dat geen effect want er opt’en in zonder het te beseffen.

De verwoording van Google is misschien niet slim, maar by default staat alles uit, tot je op die mooie aantrekkelijk knop klikt…
Maar je kan er ook voor kiezen om op die andere knop te klikken en dan alles uit te laten of te kiezen welke data ze wel of niet mogen verzamelen en voor welk doel…