Het Europese kantoor van Twitter in de Belgische hoofdstad Brussel heeft zijn deuren gesloten, schrijft The Financial Times op basis van bronnen. De laatste twee werknemers die op die locatie werkten, zijn volgens de krant vertrokken.

Het aantal werknemers van het kantoor daalde van zes naar twee nadat Twitter-eigenaar Elon Musk het personeelsbestand halveerde als onderdeel van een ontslagronde. De resterende leidinggevenden, Julia Mozer en Dario La Nasa, vertrokken vorige week bij Twitter, schrijft The Financial Times.

Mozer en La Nasa hielden toezicht op het overheidsbeleid voor Twitter in Europa. Ze moesten er onder meer voor zorgen dat het platform voldoet aan de eisen van de Digital Services Act (DSA). Deze is vorige week in werking getreden. Online platformen hebben tot 17 februari 2023 de tijd om het aantal actieve gebruikers op hun sites te melden. Op basis van deze gebruikersaantallen bepaalt de Europese Commissie of een platform een zeer groot online platform of zeer grote online zoekmachine is. Als het een ‘zeer groot platform’ is, moet het platform aan extra verplichtingen voldoen.

Nu het Brusselse kantoor van Twitter is gesloten, is het mogelijk dat het platform zich moeilijker aan Europese wetgeving kan houden, zegt Věra Jourová, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, tegen The Financial Times. “Ik ben bezorgd over het ontslag van zo’n grote hoeveelheid personeel van Twitter in Europa. Als je desinformatie en propaganda effectief wilt opsporen en ertegen wilt optreden, zijn daar middelen voor nodig.” Tegelijkertijd verwacht Jourová van Twitter dat ‘het platform de EU-wetgeving volledig respecteert en zijn verplichtingen nakomt’.

Het sluiten van het kantoor is nog niet door Twitter zelf bevestigd.