Titel The Great War: Western Front
Platform Steam, Epic Store
Ontwikkelaar Petroglyph Games
Uitgever Frontier Foundry
Releasedatum 2023

Anno 2022 werken oorlogen anders dan pakweg honderd jaar geleden, maar ook in die periode was er al sprake van verandering. Oorlog voeren was ooit een haast ceremoniële aangelegenheid. Trots gekleed in allerlei kleurrijke pakken reden mannen te paard naar de plek waar een slag zou plaatsvinden, om het daar tegen het vijandelijke leger op te nemen. Op dat slagveld werd de winnaar bepaald. Dat is misschien een tikje gechargeerd, maar het punt is wel dat de oorlog normaal gesproken ver weg bleef van de rest van de bevolking. De Eerste Wereldoorlog veranderde dat. Aan het westelijke front werd er over de hele breedte van de frontlinie, die liep vanaf de Noordzeekust van België tot de Frans-Zwitserse grens, gevochten. Complete dorpen werden van de aardbodem geveegd.

Daar komt bij dat de Eerste Wereldoorlog de introductie van veel dodelijkere wapens met zich meebracht. Waar ooit man-tegen-man-gevechten gangbaar waren, werd deze oorlog het domein van machinegeweren, mortiervuur, vlammenwerpers en gifgas. Het leverde ongelooflijk bloedige veldslagen op, zoals de Slag om Verdun, die zo veel slachtoffers kostte dat soldaten ernaar verwezen als ‘de vleesmolen’. Elders, bij de Somme, verloren de geallieerden 630.000 man in vier maanden tijd, terwijl het Duitse leger er 450.000 verloor. Deze slag, die dus vier maanden duurde, leverde de geallieerden in totaal tien mijl terreinwinst op.

Het is met name dat laatste stukje informatie dat ontwikkelstudio Petroglyph Games centraal heeft gezet in de strategiegame The Great War: Western Front. De game laat spelers als bevelhebber voor de geallieerden of de ‘Central Powers’ acteren om te kijken of zij de Eerste Wereldoorlog winnend kunnen afsluiten. De game speelt zich volledig af rond de door België en Frankrijk lopende frontlinie. Die frontlinie kan tijdens het spelen wel verschuiven, maar dat zal niet gemakkelijk gaan. De makers benadrukken dat de Eerste Wereldoorlog een oorlog was waarin om elke meter gevochten werd. Dat effect moet duidelijk overkomen in The Great War: Western Front.

De speler krijgt in het spel dus het commando over een van beide partijen. De oorlog begint uiteraard in 1914 en vanaf daar is de missie simpel genoeg: drijf de legers van de vijand terug en win de oorlog. Daarbij bestaat overigens de mogelijkheid om de oorlog langer te laten duren dan tot in 1918. Het spel beslaat namelijk een periode van 1914 tot en met 1919. Afhankelijk van hoe jij jouw legers leidt en de oorlog uitvecht, bestaat de kans dat het in 1918 niet komt tot een wapenstilstand en capitulatie van de Central Powers, maar dat er dus nog een tijdje wordt doorgevochten.

De oorlog kan op diverse manieren worden gewonnen. Zo is het een optie om de regionale hoofdstad van de ander over te nemen. Als de Central Powers Parijs weten in te nemen, is de strijd afgelopen. Dat is enorm lastig, maar gelukkig is er een andere oplossing. Tijdens de campagne zie je namelijk voor elk van de partijen een balk in beeld met daarin een bepaalde score. Die score geeft de ‘National Will’ aan, oftewel de bereidwilligheid van die partij en haar volk om de oorlog voort te zetten. Door slagen en terrein te winnen, win je aan National Will, en door ze te verliezen lever je in. Komt de National Will op nul, dan is de betreffende partij niet langer in staat om te vechten en heeft ze de oorlog verloren.