Er zijn nog wel wel wat meer merken auto’s die kaartdata van TomTom gebruiken.
Bij mij op het werk compileren we kaarten voor meerdere auto merken. Voor navigatie is er zowel hardware nodig (scherm, software, processor, sensoren) als kaartdata. Voor elk nieuw auto model word er ook nieuwe hardware voor de navigatie gemaakt. Deze hardware blijft in principe voor de hele productie periode van het model hetzelfde. Naast de hardware zijn er ook dedicated kaarten welke op de hardware werken. De kaarten worden meestal geupdate tot zo’n 5 a 10 jaar nadat het model uit productie is.
Een kaart bestaat uiteraard uit het wegennet. Maar naast de wegen zijn er meer features zoals
– Points of interest (Tank stations, Restaurants, Supermarkten, etc).
– Lane data (hoeveel rijstroken heeft een weg en wat voor lijnen staan er tussen de rijbijnen
– City models modellen van gebouwen om een 3D weergave van een stad te kunnen maken
– Junction views plaatjes van hoe een kruising er in werkelijkheid uitziet.
– TMC (radio codes om files op bepaalde wegvakken te melden
– Adas data. Dit bevat gegevens over hoe scherp bochten lopen, zodat de koplampen in de bocht mee kunnen draaien.
– Traffic Signs (Welke verkeers borden staan waar, en wat staat er op het bord).

Het nieuwe platform van TomTom richt zich met name op het leveren van deze side producten. Updates aan het wegennet hoeven niet heel frequent. Nieuwe wegen worden vaak lang van te voren gepland en gepubliceerd. Lane en POI data veranderen wel een stuk vaker. Voor met name deze producten is een Maps platform interessant. Als je een nieuwe kaart ontwikkeld is het erg makkelijk om alle data van hetzelfde platform te kunnen halen. Het platform is gestandaardiseerd waardoor alle verschillende typen data toch op min of meer dezelfde manier binnen gehaald kunnen worden. Op het platform kunnen bedrijven hun data te koop aanbieden. Dit geeft de klanten de mogelijkheid om verschillende leveranciers voor verschillende type data te kiezen. Maar vooral ook de mogelijkheid om van leverancier te kunnen switchen. Voor bedrijven die data verkopen is het makkelijker om je klanten te bereiken. Een klein bedrijf dat bv. alleen Lane data verzameld kan via die platform zijn data verkopen, zonder zelf een groot delivery platform op te moeten zetten.

Al met al ben ik erg positief over deze ontwikkeling. In mijn functie haal ik data van veel verschillende bedrijven binnen. 5 jaar geleden heeft TomTom al een nieuw delivery platform voor de eigen data gebouwd. Van alle delivery methods die ik zie, zit deze het beste in elkaar en geeft de minste issues. Mocht de technische kwaliteit doorgetrokken zijn, denk ik dat dit een erg mooi product is.