Ik vraag me serieus af hoe lang dat nog stand gaat houden.
Op dit moment is bijna de hele wereld afhankelijk van de foundries in Taiwan, vooral van TSMC. Maar nu TSMC al heeft toegezegd een fabriek te bouwen in de VS, en ze waarschijnlijk ook naar Duitsland komen, wordt men steeds minder afhankelijk van Taiwan.
Het onafhankelijk worden van het buitenland, en dus vooral Taiwan, is ook het hele idee geweest achter de CHIPS and Science Act in de VS, en de European Chips Act in de EU.

Zodra we redelijk wat productiecapaciteit in de VS en de EU hebben denk ik niet dat de VS nog heel erg veel zal geven om wat er met China gebeurt. Zeker gezien het risico wat de VS direct loopt.

De VS heeft in het verleden veel oorlogen gevochten in het Midden-Oosten, waarbij ze weinig risico liepen, aangezien geen enkele raket vanuit het Midden-Oosten de VS kan bereiken.
En nu in Oekraïne zijn vechten ze ook niet zelf, maar ondersteunen ze alleen Oekraïne. Doordat ze zelf niet vechten durft Rusland de VS niet aan te vallen.
Maar als ze Taiwan willen verdedigen moeten we wel wat meer doen dan het leger ondersteunen, en zullen ze toch echt zelf moeten gaan vechten in Taiwan en de wateren daaromheen.
Het probleem is alleen dat China flink wat raketten heeft, inclusief die met nucleaire lading, die ze rechtstreeks op de VS zouden kunnen vuren.
Bovendien wordt Taiwan niet door de VN erkend als land, en heeft het geen officiële relaties met de VS of de EU. Officieel gezien is Taiwan gewoon onderdeel van China.
Diplomatiek gezien zal inmenging in de strijd door de VS dus ook lastig te rechtvaardigen zijn. Al helemaal zodra het westen niet meer enorm afhankelijk is van Taiwan.