Wie ben jij om vast te stellen wat iemand zou moeten verdienen?

De ongelijkheid tussen de top en de onderklasse is trouwens gewoon een soort van natuurwet, Price’s Law, die erop neer komt dat in generatieve processen (van de economie tot aan de groei van planten en het ontstaan van sterren) de vierkantswortel verantwoordelijk is voor de helft van het volume, op een willekeurig stuk land met 10.000 planten zijn +/- 100 van deze planten verantwoordelijk voor de helft van de biomassa, in een sterrenstelsel is +/- de vierkantswortel van het aantal hemellichamen verantwoordelijk voor de helft van de massa van het sterrenstelsel, en in economische (en ook creatieve) processen is hetzelfde te zien. Van de 100 bekendste componisten zijn er 10 wiens werk de helft van de airplay op klassieke zenders voor rekening neemt, en binnen hun oevre is het de vierkantswortel van het totale aantal stukken dat ze hebben geschreven die het vaakste voorbij komen. Hetzelfde geldt voor boekverkopen, etc.

We weten niet exact hoe dit mogelijk is, maar inmiddels is al lang en breed duidelijk dat het zo werkt, en dat er niet aan te ontsnappen is. Dit betekent dat in een globaliserende wereld (waarbij het aantal marktpartijen sterk toeneemt) automatisch méér ongelijkheid ontstaat, omdat de vierkantswortel als percentage nu eenmaal exponentieel daalt evenredig aan dat het aantal deelnemers stijgt. 2 is 50% van 4, maar 100 is 1% van 10.000 etc. Dit geldt ook voor de economie, en is ook niet afhankelijk van het exacte systeem van verdeling, want het gold bijvoorbeeld ook al in de tijd van de ambachtsgilden, en geldt ook onder het communisme. Ook in Vietnam of China bezit ongeveer een vierkantswortel van het aantal economisch actieven de helft van de welvaart.

Wat we wél weten, is dat, net als bij de vorming van sterrenstelsels, ‘zwaartekracht’ een rol speelt. Wie veel geld heeft en veel succes scoort, trekt vrijwel automatisch meer investeerders aan en bouwt door schaalvoordelen een steeds groter verdienpotentieel op. En hoe groter het aantal spelers op een markt (zoals de wereldeconomie), des te groter wordt het comparatieve schaalvoordeel van de absolute top.

[Reactie gewijzigd door Pianist1985 op 16 augustus 2022 20:10]