Twitter bevestigt op het eigen platform dat er sprake is van een bewuste actie toen enkele dagen geleden bleek dat thirdpartyapps die gebruikmaken van de api van Twitter werden afgesloten. Het bedrijf geeft geen nadere toelichting.

Twitter zegt alleen dat het de ‘lang bestaande api-regels handhaaft’ en dat dat wellicht betekent dat sommige apps niet meer werken. Daarmee is duidelijk dat er sprake is van het bewust blokkeren van thirdpartyapps zoals Twitterific en Tweetbot.

Het socialemediabedrijf geeft geen nadere toelichting. Ook een verwijzing naar de specifieke regels op basis waarvan Twitter tot deze stap is overgegaan, ontbreekt. Mede hierdoor is ook onduidelijk waarom bijvoorbeeld bepaalde kleinere thirdpartyapps nog wel functioneren.

De bevestiging van Twitter volgt op meldingen van ontwikkelaars van Twitter-apps die sinds afgelopen vrijdag op problemen stuitten. Zij gaven aan problemen te ervaren met het inloggen en toen werd al gewezen naar de api van Twitter. Veel van de bekendere app zijn offline.

Onlangs werd door The Information gewezen op interne Twitter-communicatie die het medium heeft ingezien. Daaruit kwam naar voren dat er geen sprake was van een storing, maar het afsluiten van toegang tot de api. Een ontwikkelaar van Tweetbot suggereerde al dat het om een bewuste actie ging, omdat het wijzigen van de api-keys ertoe leidde dat de app kort weer functioneerde.

Twitter gaf ooit brede en vrije toegang tot de api, maar ruim tien jaar geleden kwam er een einde aan die situatie. Het bedrijf verdient minder of geen geld aan gebruikers van thirdpartyclients, onder meer doordat sommige apps geen advertenties weergeven.