Het zou mooi zijn als fabrikanten dat consequent zouden doen. Maar ze doen het zo vaak niet duidelijk dat het soms verdacht is, zelfs niet in de lijst met specificaties die je als consument online kan vinden of in handleidingen die bij de laptop horen.
Een vergelijkbaar issue gold lange tijd voor DisplayPort poorten, terwijl 1.4 een beetje de standaard begon te worden of al was. Of voor HDMI poorten speelt het nu nog (een hoop laptops in de Pricewatch hebben dit als max. ondersteunde versie), waarbij je met HDMI 1.4 maar max. 30Hz haalt op een UHD/4K resolutie. Voor veel mensen maakt dat misschien niet uit, en het staat gelukkig vaak ook wel aangegeven, maar dus niet altijd en kan zo voor teleurstellingen zorgen. Zelfde gezeur hebben we nu ook in principe met HDMI 2.1, wat maar door weinig laptops volledig wordt ondersteund en het feit dat je HDMI 2.0 nu ook HDMI 2.1 mag noemen (nieuws: HDMI-licentieorgaan: HDMI 2.0 bestaat niet meer en is onderdeel van H…), en vergelijkbaar gedoe gaan we ongetwijfel weer met DisplayPort 2.0 krijgen, want DisplayPort 1.4 is nu al zo lang de standaard, dat men er simpelweg vaak naar verwijst als DisplayPort en bij een USB-C kabel ‘DisplayPort alt mode’ of ‘DisplayPort over USB-C’ noemt zonder de 1.4 versie. Zie bijv. https://www.dell.com/nl-n…-laptop/s061l352015nl_ref, een zakelijke laptop die begint bij rond de 1000 euro waarbij dit het geval is. Misschien maakt het nu nog niet zo heel veel uit, want het is zeer waarschijnlijk DisplayPort 1.4, maar dat is exact de denkfout die altijd gemaakt lijkt te worden. Een hoop laptops staan nu zo geadverteerd, dus als DisplayPort 2.0 dadelijk echt op de markt komt, dan zorgt dit weer voor jarenlange onduidelijkheid, want men gaat echt niet alle specs van oudere modellen aanpassen. Dat is niet te doen ook, want die speclijsten zijn ook al lang heel vaak gekopieerd. Plus waarom zou je het doen als expliciet ‘DisplayPort 1.4’ noemen negatiever is voor de verkoop van het apparaat t.o.v. DisplayPort 2.0. Marketing en specificatieschrijvers lijken wat dat betreft nooit te leren, of het is gewoon bewust, of uiteraard een combinatie van die twee.
Het zijn natuurlijk allemaal extra kosten om alle ondersteuning voor iedere USB-C poort in te bouwen. Misschien gaan ze er wel vanuit dat de meeste consumenten er dan maar vanuit gaan dat de poort ondersteund wat ze willen, het is tenslotte een USB-C poort. En op die manier kunnen ze de laptop goedkoper in de markt zetten.
Een ethernet aansluiting is eigenlijk hetzelfde verhaal. Ondanks dat 1 Gbps aansluitingen al jaren de standaard zijn, en snellere aansluitingen speciaal zijn en dus apart zo geadverteerd kunnen worden, zal dit ongetwijfeld op een gegeven moment veranderen. En dan krijg je weer hetzelfde issue, omdat nu heel vaak niet staat aangegeven welke snelheid de ethernetpoort biedt, zie bijv. dezelfde link naar de Dell Latitude laptop hierboven (dit is overigens maar een voorbeeld en naar mijn weten doet Dell dit niet eens het slechtst van alle fabrikanten).
Ik neig er steeds meer naar dat men het bewust doet en vaak alleen bij de duurdere apparaten het duidelijk noemt, want dan is het wel onderdeel van het product en zijn mensen er ook vaker specifiek naar op zoek (het zijn tenslotte redenen om meer te betalen). En als het product het niet heeft, kun je dat ‘negatieve punt’ misschien maar beter niet noemen, zullen sommige marketeers denken, vermoed ik.
Misschien doet men het niet eens allemaal bewust. Maar m.i. komen dergelijke problemen dus bij bijna alle aansluitingen voor. En ik ben bang dat het zo zal blijven, ‘want het zijn mensen’, die bewust of onbewust bepaalde keuzes maken, hoeveel bepaalde groepen mensen op een Tweakers of Reddit hier ook over klagen.
Recent Comments