Opmerkelijk om te zien dat dit nu tweakers-nieuwswaardig is. Ik speel en stream Team Fortress 2 nog regelmatig, het blijft een zeer vermakelijk spel, en er is absoluut een erg groot bot-probleem, wat recentelijk geleid heeft tot een grote actie onder de spelers onder de hashtag #saveTF2. Valve heeft hier enkele weken geleden op gereageerd, en het lijkt aannemelijk dat ze werken aan een oplossing voor het bot-probleem*. Maar deze update is niet exact die oplossing.

Het is eigenlijk een heel erg eigenaardige update, juist omdat het vooral heel veel andere kleine problemen aanpakt. Bekende exploiter Delfy heeft bijvoorbeeld videos gemaakt over relatief kleine bugs in TF2 die met deze update opgelost zijn, zoals onder andere het kunnen gebruiken van voice-lines als onzichtbare Spy, kunnen teleporteren van het spawnpoint van de vijand terug naar je eigen spawnpoint, en kunnen rennen met pijl- en boog getrokken. Deze update repareert een aantal van die bugs.

Een andere bekende TF2 youtuber shounic staat erom bekend om diep de (uitgelekte) broncode van TF2 door te spitten om rare eigenschappen te ontdekken, en een aantal daarvan zijn ook opgelost in deze update: onder andere dat dispensers teamgenoten kunnen healen door ramen heen, en dat de spy bij het vermommen soms een verkeerd wapen vasthoudt.

En zo zijn er nog een rits kleine bugs die nu opgelost zijn: soms kon je niet voor de volgende map stemmen na een ronde, of soms krijg je “%killername%” te zien als je dood gaat in plaats van de daadwerkelijke naam van de vijand die je doodgemaakt heeft. Bugs die eigenlijk niet zo erg zijn, en al jaren in TF2 zitten. Dat alles roept de vraag op: waarom worden deze bugs nu ineens opgelost? Is er weer iemand actief aan het ontwikkelen?

Anyway, om een lang verhaal nog iets langer te maken**: wat er juist ontbreekt in de patchnotes is een duidelijke omschrijving van hoe Valve het bot-probleem aan wil pakken. Ja, kleine verbeteringen in het vote-kick systeem zijn goed, maar we zouden dat vote-kick systeem uberhaupt niet nodig hoeven te hebben. Maar geen woord over of ze ook iets aan het bot-probleem gedaan hebben. Nu is Valve vaak wat mysterieus, en is het goed mogelijk dat ze daadwerkelijk het probleem aangepakt hebben maar dit simpelweg niet verklappen om het moeilijker te maken voor de bot-eigenaren om hierop te reageren. Of misschien is de oplossing erg complex en wordt er nog aan gewerkt. Wie het weet mag het zeggen; maar het is helaas verre van duidelijk of deze update echt het bot-probleem aanpakt.

* Kort samengevat: sinds eind 2019 lopen er