Nog niet nee. Totdat ze net zo verstrengelt zijn in onze economie├źn. Soft power wordt hard power. Let maar op. En als je Chinese mobieltjes koopt, draag je hier direct aan bij.

Euhm, zowat al wat je kan kopen en niet dient om in je mond te steken, draagt bij aan de verstrengeling van de westerse en Chinese economie├źn. Waarom mobieltjes nu specifiek een probleem zijn ontgaat me.

Je ziet het al dat als Ping ons land bezoekt, dat wij schermen moeten plaatsen om hem letterlijk af te schermen van zijn eigen (ex) bevolking die tegen hem protesteren.

Dat landen buitenlandse staatshoofden op bezoek afschermen voor protestvoerders (uit hun eigen diaspora) is van alle tijden, en niet typisch voor de ene of de andere staatsvorm. Het bewijst niet dat een bepaald land weegt op de vrijheden van ingezetenen van een ander land.

(Vergeet ook, los van de intenties van die persoon waarop ik reageer, de herkomst van al deze anti-Chinese stemmingmakerij niet. In de V.S. hebben Team Links en Team Rechts elk hun eigen geopolitieke boemannen. Voor links is het Putin, voor rechts is het de “Chinese Communistische Partij”. Meningen over die twee thema’s zijn geloofsartikelen in een politiek-tribale cathechese, die volledig immuun zijn voor de empirische realiteit. Men is er van overtuigd dat de Chinese Communistische Partij de westerse politiek controleert op dezelfde manier dat een bepaalde jongerensubcultuur er op staat dat iedereen een bepaald merk schoenen moet dragen om er bij te horen. En aangezien wij in West-Europa via social media downstream van de V.S. zitten, worden dat op dezelfde manier geloofsartikelen voor Team Links en Team Rechts.)

Je ziet al bijvoorbeeld dat soft power hard wordt in Africa, die weer een nieuwe koloniemeester hebben.

Voorbeeld? Onder “hard power” versta ik het rechtstreeks ingrijpen in de binnenlandse aangelegenheden van een ander land.

Nu, dat de economische en geopolitieke macht van China toeneemt is een feit. Dat is onvermijdelijk en zelfs wenselijk, want China denkt in termen van concrete kosten en winsten, terwijl het westen denkt in termen van goedkope moralistische vibes (“One Love”, “Geloof alle vrouwen”, “Black Lives Matter”,…) en gebakken lucht (Trump, Musk, crypto,…). Dat huidige tendensen zich zullen doorzetten blijft echter te bewijzen. Uiteindelijk is de westerse sinofobie niet per se een zaak kwestie van beweringen die elke band met de realiteit missen. Vaak bestaat sinofobie uit het promoten van voorspellingen omtrent wat China ooit misschien zou kunnen doen, terwijl men blind is voor het feit dat het eigen geopolitieke kamp nu reeds actief en openlijk vergelijkbare dingen doet. Zo ook in dit geval.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 26 november 2022 01:49]