Preferent: als de mast op zijn limiet zit gaat hij andere gebruikers droppen
QoS: binnen hetzelfde netwerk krijgen packets een hogere prioriteit
Slicing: apart netwerk, fysiek of virtueel welke compleet gescheiden is al dan niet op afwijkende frequenties en afwijkend protocol. Pas mogelijk vanaf 5G

Dat wilt zeggen dat je met slicing niet enkel op een compleet ander netwerk zit, je kan heel dat apart netwerk ook gaan optimaliseren voor de specifieke noden van de eindgebruiker. Bijvoorbeeld

– Een netwerk voor hulpdiensten moet vooral stabiel zijn in heel Nederland dus dan kan je gaan opteren voor frequenties met een groter dekkings gebied waarbij je balanceerd tussen bandbreedte en dekking.

– Een netwerk voor OT toepassingen, of het nu bruggen zijn of een IO eiland op Profinet, daar wil je vooral realtime met zo weinig mogelijk latency maar is bandbreedte eigenlijk niet van belang.

Bijkomend voordeel is dat je in slicing niet noodzakelijk aan het internet hangt, je kan dus perfect een on premise netwerk gaan uitbreiden met een 5G netwerk zonder VPN’s, firewalls, of wat dan ook want de enigste die op dat netwerk zit ben jijzelf. En je hebt geen last van het verkeer van het gewone Vodafone netwerk dus jou netwerk gaan niet down omdat alle bezoekers op een festival aan het livestreamen zijn op het gewone netwerk. Voor hulpdiensten is overigens al meermaals gebleken dat bij pakweg terreuraanslagen preferent en QoS het niet meer trekken.