1 (Engels) woord: latency

Glasvezel mag dan last hebben van overboeking, het is lang niet zo erg dan coax. En wat nog veel belangrijker is, de latency met glasvezel is significant lager dan met coax.

Iedereen met een coax verbinding die achter mijn laptop met glasvezel kruipt roept dat mijn verbinding zoveel keer sneller aanvoelt bij alles wat ze doen op het internet. En mijn verbinding is een simpele 100/10 glasvezel verbinding. Daarnaast betaal ik maandelijks ook een stuk minder dan zij voor hun 300/30 coax verbinding.

Latency is hier het toverwoord. Wanneer ik naar een andere plek verhuis, dan is dat de enige vorm van internet die bij mij in huis komt. Geen zin meer in het ge-emmer en gezeur van coax, mobiel en VDSL, deze verbindingen zijn simpelweg minderwaardig. Oftewel, beter dan niets. Maar niet heel veel beter. En zeker niet met het hoge kostenplaatje in gedachten.

Gemiddelde latency ligt hier rond de 3 milliseconden. Bij coax kan dat al gauw boven de 100 milliseconden oplopen, maar gemiddeld schommelt het tussen de 40 en 80 milliseconden op het werk. Het kantoor ligt net in een gebied waar alleen coax verbindingen worden geleverd.

In 3 jaar tijd 1 storing gehad die 2 dagen duurde. Trad net op voor nationale vakantiedag, anders was het een storing van 1 dag geweest. De rest van de tijd een latency van gemiddeld 3 milliseconden. Nee, voor mij niets anders dan glasvezel meer. Kijk voor het beste internet op www.prijsvergelijken.nl