Meta heeft meer dan vierentwintig medewerkers gestraft of ontslagen, omdat deze Facebook- en Instagram-accounts van verschillende gebruikers hadden gekaapt. Dat schrijft The Wall Street Journal donderdag op basis van interne bronnen.

De daders zijn volgens de bronnen van de krant onder andere ingehuurde medewerkers van het beveiligingsbedrijf Allied Universal. The Wall Street Journal heeft ook bedrijven geïnterviewd die zeggen dat ze tegen betaling mensen in contact brengen met Meta-werknemers, die bereid waren om hen toegang te verlenen tot bepaalde accounts. Voor het kapen van de accounts kregen de daders in sommige gevallen duizenden dollars.

Naar verluidt namen de medewerkers de accounts over met Meta’s eigen recoverytool Oops. Hiermee kunnen werknemers rapporten over ontoegankelijke accounts indienen, waarna de controle wordt hersteld. Het mag alleen in uitzonderlijke situaties worden gebruikt, zoals in het geval waarbij de nabestaanden van een overleden gebruiker toegang willen tot zijn account. Het gebruik Oops zou de afgelopen jaren zijn gestegen van 22.000 keer in 2017 tot 50.270 keer in 2020, schrijft The Wall Street Journal.

Meta heeft niet inhoudelijk gereageerd op het verhaal van de krant. Wel zegt een woordvoerder tegen Engadget dat het Meta ‘passende maatregelen blijft nemen tegen iedereen die binnen het bedrijf frauduleuze diensten verkoopt’. Allied Universal zegt tegen de site dat het meldingen over overtredingen ‘altijd serieus neemt’.