Het idee van de api is leuk maar hoeveel mensen gaan er nou echt gebruik van maken? Men gebruikt een console, settopbox, smart tv, chromecast, casten vanaf een telefoon of tablet en dan heb je snel toegang tot Netflix op een groot scherm.

Al die mensen maken nu al gebruik van een API. Netflix heeft een api waar al die consoles, settopboxen en smart tvs tegenaan praten. Alle videostreamers hebben een API. Maar ze hebben allemaal hun eigen API, dat is niet handig.

Daarnaast maakt het de stap van overstappen makkelijker. Als je in hun eigen app blijft zie je dus niet dat er andere streaming diensten zijn.

Dat klopt daarom verwacht ik niet dat dit van Netflix zal komen. Voor alle andere partijen werkt het echter andersom. Voor hun is het makkelijker om nieuwe klanten te werven als ze compatible zijn met bestaande diensten/software.
Concurrentie is vooral een probleem voor de grote diensten die alles aanbieden. Gespecialiseerde diensten concurreren veel minder met elkaar. Een dienst die zich richt op Nederlandstalige porgramma’s heeft geen enkele concurrentie van een dienst die alleen Chinees uitzendt.

Ik zie dit alleen maar als logisch.
1: maken ze het te ingewikkeld snappen een hoop mensen het niet. Of krijgen ze gezeur dat ze tijd en geld steken in dingen wat mensen niet willen. Netflix was bijvoorbeeld ook bezig met sneller afspelen van video’s en kregen daar ook gezeur over.
2: veel apparaten hebben een beperkte aantal en verschillende knoppen.

Dat is ook logisch daarom moeten we het anders aanpakken. One-size-fits-all zal dit probleem altijd hebben, dat richt zich altijd op het laagste niveau. Daarom is het prettiger als je verschillende spelers hebt die kunnen optimaliseren voor verschillende doelgroepen. Alsof je een vrachtwagenchauffeur op een fiets zet omdat de een vrachtwagen te ingewikkeld is voor het grote publiek. Waarom zou iedereen hetzelfde vervoersmiddel moeten gebruiken?

3: elke handige nieuwe functie wordt al snel overgenomen door andere bedrijven dus zullen de apps veelal gewoon op elkaar blijven lijken.

Ik zie er niks van. Welke nieuwe features zijn er in de spelers geintroduceerd in de afgelopen 5 jaar die niet al 10 jaar eerder in VLC, mplayer of WMP zaten?

Dan bedoel ik wel features die iets te maken hebben met het afspelen. Ik heb het niet over een nieuw betaalsysteem of subtiele verbeteringen van een of ander algoritme maar innovatieve features rond de kern van het product: video spelen. Zelf kom ik niet verder dan het overslaan van intro en aftiteling. Dat was echte innnovatie. Technisch is het natuurlijk heel simpel maar dat is voor mij al voldoende.
Misschien dat ik iets mis, ik gebruik het alleen bij anderen thuis, maar ik vind de spelers die ik zie erg primitief. Het helpt ook niet dat er voor ieder TV-platform een aparte app moet komen voor iedere dienst. Daardoor wodt het werk enorm versnipperd en blijft de kwaliteit van al die apps erg laag.

Helemaal in het begin was er wel innovatie hoor, ik zeg niet dat Netflix nooit iets nieuws heeft gedaan. Ze hebben deze markt gekickstart met hun streamingtechniek. De innovatie van Netflix zit echter vooral in streaming deel, niet in de speler zelf.

Daarnaast hoe goed een app ook is als de content tegenvalt heb je nog niets aan de app. Daarnaast zullen veel mensen niet overstappen omdat een andere dienst iets handig toevoegt. Als een app heel vaak crasht is het wat anders. Maar ik zou niet specifiek overstappen als bijvoorbeeld Disney+ intro skippen zou hebben en Netflix niet. De content is dus de belangrijkste gedeelte voor streaming diensten.

Correct, dat is precies het probleem dat ik wil oplossen. Zolang er alleen op content wordt geconcurreeerd is er geen reden om die apps te verbeteren dus blijven ze slecht en primitief. Dat gaat niet veranderen tot content en interface worden losgekoppeld. Overigens geldt datzelfde voor andere aspecten van deze markt. Zolang exclusive content het enige echte criterium is zullen alle andere aspecten van zo’n dienst verwaarloosd worden tot het punt dat klanten net niet weglopen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 13 augustus 2022 15:32]