Xiaomi heeft zijn eerste humanoïde robot gepresenteerd, de CyberOne. Deze robot is 1,77 meter groot, heeft een armwijdte van 1,68 meter en weegt 52 kilogram. De CyberOne heeft een responstijd van 0,5ms, kan 1,5kilogram tillen en kan mensen, emoties en gebaren herkennen.

Xiaomi geeft niet alle details prijs over de CyberOne, maar het deelt wel mee dat de humanoïde robot beschikt over servomotoren van 500 gram die aan de scharnieren van de bovenste ledematen bevestigd zijn. Die kunnen 30Nm aan koppel genereren. De servomotoren aan het heupscharnier kunnen 300Nm genereren en samen zorgen ze ervoor dat de robot 22 graden aan bewegingsvrijheid heeft. Dankzij de motoren en een eigen ontwikkelde algoritme, kan de humanoïde van Xiaomi rechtop lopen maar het blijft onduidelijk of de robot zichzelf ook kan balanceren wanneer het een duw krijgt of op ongelijke oppervlakken moet lopen.

De CyberOne kan diepte en driedimensionale ruimtes waarnemen dankzij een eigen ontwikkelde Mi-Sense-module. De robot doet hiervoor ook beroep op artificiële intelligentie, maar Xiaomi geeft hierover ook geen verdere details. De humanoïde robot kan volgens de Chinese fabrikant menselijke emoties herkennen en maakt daarin 45 verdelingen. De robot kan ook individuele personen herkennen, gebaren en expressies en is in staat om 85 verschillende types omgevingsgeluid te onderscheiden.

Het is niet de eerste keer dat Xiaomi een robot presenteert. In de zomer van 2021 presenteerde het bedrijf immers de ‘CyberDog’. Volgens het bedrijf is deze humanoïde robot mechanisch gezien echter complexer. “Dit type robot heeft krachtigere motoren nodig die meer bewegingsvrijheid toelaten”, klinkt het. De algoritmes zouden volgens de Chinese fabrikant ook complexer zijn. Een enkel exemplaar van de CyberOne moet tussen de 600.000 en 700.000 Chinese yuan kosten. Dat is omgerekend ongeveer tussen de 86.000 en 100.000 euro.