Ach.. de meeste grote creators hebben toch baked-in sponsor spots en zijn in mindere mate afhankelijk van youtube ads.
Vergeet ook niet dat Youtube Premium meer geld oplevert voor creators (waarvan je filmpjes kijkt) dan die ads doen.. en dat heeft nog het voordeel dat je niet doodgegooid wordt met ads.

Het staat Youtube en de adbedrijven waarmee ze samenwerken natuurlijk vrij om hun eigen regels op te stellen, en mijns inziens bied Youtube in de vorm van een premium abonnement al een prima alternatief voor advertentie-gedreven inkomsten/support.

Het is aan ons, de consumenten en creators, om te beslissen of, en zo ja hoe, we hun platform met alle limieten en regels en eigenaardigheden gebruiken. Jazeker we kunnen ze feedback geven over wat we zouden willen zien, en als ze daar naar luisteren geweldig, maar zo niet dan staat het ons uiteraard geheel vrij om naar iets anders over te stappen.

Ik bepleit al jaren voor een algeheel 100% verbod op advertenties. Dit zou prima kunnen werken mits het unilateraal ingevoerd wordt.. immers (net als met verzekeringen) zouden de abonnementen die deze advertentie inkomstenbron moeten komen te vervangen bij 100% verbod op advertenties (bij concurrenten) prima acceptabel en laagdrempelig kunnen zijn.
Nu kost premium 7 euro per maand.. maar ik weet zeker dat het voor 1 of 2 euro ook prima kan dan.