Logische stap, maar ‘open source’ alleen voor leden, klinkt niet erg open. Hoe dan ook zal thread de toekomst hebben in smart home land, dus of dit ze nog heel erg gaat helpen?

Het is een beetje oude discussie maar dit is het verschil tussen ‘open source’ en ‘free software’.

De Free Software Foundation hamert er op dat /gebruikers/ het recht moeten hebben om de broncode te zien (en aan te passen) van de apparaten die hun leven besturen. GPL is zo’n beetje de enige licentie die rechten van gebruikers op de eerste plaats zet.

Developers vinden het soms gek om gebruikers rechten te geven in plaats van alle rechten voor jezelf houden, zoals andere licenties doen. Het wordt echter een stuk begrijpelijker als je beseft dat ook programmeurs ook gebruikers zijn en vooral werken met software die door anderen is geschreven.

Daarnaast wordt er in software veel gebruik gemaakt van softwarebibliotheken en gerccyclede software. Zo kan het best zijn dat een relatief klein softwareproject wordt hergebruikt door honderden veel grotere applicaties. Programmeurs maken aan de lopende band gebruik van het werk van anderen, alles zelf doen is onmogelijk veel werk. Zeker als je kwaliteit wil. Daarom is het ook voor programmeurs gunstig als ze makkelijk gebruik kunnen maken van software van anderen. Met GPL mag dat zonder dat je vooraf een licentie moet kopen.

Een derde voordeel voor programmeurs is dat ze met GPL in staat zijn om zelf fouten te verbeteren in de door anderen ontwikkelde componenten. De meeste software bevat nu eenmaal een hoop kleine bugs en de oorspronkelijke ontwikkelaar overtuigen om jouw bug op te lossen is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je haast hebt omdat je verder wil met je eigen werk.

Share the source and be free!